A Google segíti Izrael ellenségeit?

TT, 2012. április 23., hétfő 11:15, frissítve: hétfő 11:15
Izraeli biztonsági vezetőkkel folytatott több hónapos konzultációk után a Google beindította népszerű Street View (Utcakép) szolgáltatását a három legnagyobb izraeli városban.

Az új Street View képeket közöl a mindennapi életről, vitatott területekről és vallási helyekről. A biztonsági szempontból kényes helyeken, például a hadsereg tel-avivi főhadiszállása vagy a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája helyén homályos a felvétel.

A Google Street View szolgáltatása több mint 30 országban elérhető. Izraelben amiatt nem engedélyezték eddig, mert attól tartottak, hogy az utcákról készült felvételeket a terroristák felhasználhatják. Az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista fegyveres csoport például azzal dicsekedett, hogy a világszerte madártávlatból, illetve az utcák szintjén felvételeket készítő Google Earth képeit használta az Izrael ellen indított rakétái célpontjainak kiválasztásához.

Tavaly augusztusban, miután egy kormánybizottság fél évet szabott meg a biztonsági útmutatók kidolgozásához, Izrael bejelentette, hogy megállapodott a Google-lal. A szolgáltatás a múlt héten indult be különösebb hírverés nélkül és hivatalosan vasárnap „avatták fel”. A felvételeket gépkocsikra szerelt különleges fényképezőgépek segítségével készítik. Izrael az első közel-keleti ország, amelynek városairól és utcáiról ilyen felvételek láthatók. Az iraki Nemzeti Múzeum szintén elérhető a Street View szolgáltatáson.

A vasárnapi netes felvételeken tipikus utcai jelenetek voltak láthatók: apartmanházak kapujához láncolt kerékpárok Tel-Avivban, a haifai strandokon napfürdőző turisták és a zsúfolt Via Dolorosa (Keresztút) Jeruzsálem óvárosában.

Ron Huldai tel-avivi polgármester, akinek városában súlyos pokolgépes merényletek történtek buszokon és éttermekben tíz évvel ezelőtt, a palesztin felkelés idején, nem aggódik a város biztonsága miatt. Mint mondta, a palesztin fegyveresek a Google szolgáltatása nélkül is elég jól ismerik a várost. „Tel-Aviv és Jaffa amúgy is célpont” – mondta.

A Google lelkesedése ellenére nem minden izraeli örül a Street View megjelenésének. Mordehaj Kedar nyugalmazott alezredes, aki 25 éven át szolgált az izraeli hírszerzésben, úgy vélte, hogy a szolgáltatás valóságos jótétemény az Izraelre támadni akaró fegyvereseknek. „Mindennap használni fogják. Minden nappal, amíg az interneten lesz, a Street View csak kárt fog okozni.”

A Google izraeli országigazgatója, Meir Brand elmondta, hogy rövidesen újabb városok – közöttük Beér-Seba, Názáret és Eilát – is csatlakozik a szolgáltatáshoz.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása