Leváltották az RTVS vezérigazgatóját

TK, 2012. június 26., kedd 20:52
A pozsonyi parlament leváltotta kedden a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vezérigazgatóját, Miloslava Zemkovát.

A vezérigazgató elmozdítását a törvényhozás médiabizottsága indítványozta arra hivatkozva, hogy Zemková törvényt sértett, mivel egy több mint százezer eurós szerződésről nem tájékoztatta a közmédiát ellenőrző tanácsot.

Miloslava Zemková leváltását 82 igen szavazattal, kettő ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a 150 fős szlovák parlament. A voksoláson – két képviselő kivételével – az ellenzéki pártok nem vettek részt. Arra hivatkoztak, hogy a leváltás hátterében a kormánypárt politikai, a közmédia irányításának megszerzését célzó törekvései állnak.

Dušan Jarjabek (Smer–SD), a pozsonyi törvényhozás médiabizottságának elnöke a kritika kapcsán arra mutatott rá, hogy Zemková leváltásakor a törvénynek megfelelően jártak el. Annak a törvénynek alapján, amelyet az előző kormányzat fogadott el – tette hozzá. Jozef Viskupic, a legtöbb parlamenti képviselővel rendelkező ellenzéki párt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) képviselője politikai kivégzésnek nevezte a vezérigazgató leváltását.

Zemková tagadja, hogy törvényt sértett volna az adott ügyben. A parlament általi menesztését törvénytelennek nevezte, és jelezte: az alkotmánybírósághoz fordul.

Miloslava Zemková tavaly februárban, a szlovák közszolgálati rádió és a közszolgálati televízió összevonását követően került a közmédia élére. Ezt megelőzően a közszolgálati rádió vezérigazgatói posztját töltötte be. A közmédia élén eltöltött ideje alatt sikerült ugyan csökkentenie az intézmény deficitjét, ám személyét nagyon sok kritika érte. Bírálói az esetenként indokolatlannak tartott elbocsátásokon kívül a közszolgálati média színvonalának és nézettségének csökkenését is a szemére vetették, és szerintük bizonyos esetekben megkérdőjeleződött, hogy vajon elégséges mértékben lát-e el közszolgálati feladatokat. A hatályos szlovák törvények értelmében a vezérigazgató leváltását követő 15 napon belül a parlament médiabizottsága pályázatot ír ki a poszt betöltésére.

Szlovákiában Iveta Radičová kormánya idején, 2011 január elsejével új törvény megalkotásával jött létre az összevont közmédia. A döntést a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) részéről, valamint szakmai részről is sok kritika érte. Az akkori ellenzék a politikai tisztogatás eszközeként és szakmailag is elhibázott lépésként értékelte a közmédiáról szóló törvényt.

A Szlovák Rádió és a Szlovák Televízió vezetőiről korábban egy-egy független tanács döntött. A tanács tagjait a parlament választotta olyan rotációs alapon, hogy a testületet teljes mértékben egy kormányzat se tudja ellenőrzése alatt tartani. Az új törvény alapján azonban már közvetlenül a pozsonyi parlament választja és hívja vissza a közmédia vezetőjét.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés