Mutációt indított a The New York Times

NT, 2012. június 28., csütörtök 23:51
Kínai nyelvű mutációt indított csütörtökön a vezető amerikai liberális napilap, a The New York Times, de a nyitás nehézkesnek mutatkozott, a hatalmas érdeklődés miatt ugyanis több mikroblog elérhetetlenné vált az indulást követően. Egyes megfigyelők a pekingi kormány beavatkozását gyanítják a zavar mögött.

Az újság a bővülő középosztály jelentette gazdasági lehetőségek kiaknázása érdekében kezdett ázsiai terjeszkedésbe. Kínai mikroblogfiókja, amely a Twitterhez hasonló Sina Weibo szolgáltatáson egy nap alatt mintegy tízezer követőt vonzott, hosszú ideig elérhetetlenné vált. Két másik szolgáltatónál, a Sohu.com-nál és a Tencentnél is indított blogot, az előbbit nem lehetett elérni, míg az utóbbin számos funkció – például a posztok kommentelése és továbbítása – nem működött.

Az esetet követően a kínai blogszférát elöntötték az arra vonatkozó spekulációk, hogy a The New York Times cenzúra áldozata lett. Craig Smith, a kínai mutáció igazgatója szerint nem kaptak tájékoztatást arról, hogy technikai hiba történt, vagy a blogok által közölt tartalom miatt váltak elérhetetlenné a fiókok.

A Weibót üzemeltető Sina cégnél azt mondták, hogy a blog elérhető és nem kaptak hibabejelentést.
A kínai szabályozás nem engedélyezi a külföldi szolgáltatóknak a közvetlen hírközlést az országon belül, ezért a The New York Times – más tengeren túli médiacégekhez hasonlóan – Kínán kívül tárolja szervereit. Ugyanakkor a tartalom miatti esetleges „elsötétítés” alól ez a taktika sem ad kibúvót.

Joseph Kahn, a The New York Times külpolitikai szerkesztője a The Guardian brit lapnak azt mondta, hogy bár a kínai kormány néha cenzúrázza a cég angol nyelvű oldalát, reméli, hogy a pekingi vezetés fogékony lesz a kínai nyelvű szolgáltatásra.

A The New York Times mellett a Financial Times, a The Wall Street Journal és számos más angol nyelvű orgánum indított kínai nyelvű hírszolgáltatást a hatalmas helyi piac kiaknázása érdekében.

A The Wall Street Journal egy évtizede van jelen a kínai piacon, s annak ellenére, hogy időnként nehézségekkel küzdött, vezetői szerint az elmúlt három évben rendkívül sikeres volt, több mint heti 35 millió oldalletöltést ért el.

Ugyanakkor az oldalt öt hétig blokkolták a hatóságok, miután 2010 októberében hírt adott arról, hogy Liu Hsziao-po, egy bebörtönzött kínai disszidens kapta a Nobel-békedíjat. A forgalma ezt követően felére csökkent – állította a cég egyik vezetője egy korábbi előadásában.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés