Szabadlábra helyezték a lengyel újságírót

TK, 2012. július 1., 13:59
Feltételesen szabadlábra helyezték Fehéroroszországban a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hrodnai (Grodno) tudósítóját, a fehéroroszországi lengyel kisebbség ismert aktivistáját szombaton.

Andrzej Poczobut elengedését valószínűleg gesztusnak szánta a minszki vezetés, mivel a fehérorosz és a lengyel államfő vasárnap valószínűleg megbeszélést tart Kijevben. A két politikus kijevi látogatására a labdarúgó-Európa-bajnokság döntője szolgáltatott apropót.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bírálatáért a múlt héten csütörtökön vitték be az ügyészségre, majd a helyi börtönbe Poczobutot (fehérorosz nevén Andrej Pacsobit). Otthonában házkutatást tartottak, lefoglalták számítógépét és iratait. A fehérorosz hatóságok büntetőeljárást indítottak Poczobut ellen az államfő rágalmazásáért, így újabb bírósági per várhat rá.

A lengyel tudósítót 2011 júliusában már három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték, mert a Gazeta Wyborczának írt cikkeiben diktátornak nevezte a fehérorosz elnököt. Ügyvédje szerint most további négy évre ítélhetik, így összesen több mint hét év letöltendő szabadságvesztés várhat rá. Az újságírót most azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy nem utazhat ki az országból. Az ügy tovább szította a feszültséget Lengyelország és Fehéroroszország között. A lengyel külügyminisztériumba bekérették a fehérorosz nagykövetet, hogy tiltakozzanak az újságíró őrizetbe vétele ellen.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka vaskézzel irányítja országát, s nem tűri el a másként gondolkodást. Az Európai Unió szankciókkal sújtotta Lukasenkát és több más fehérorosz vezetőt, miután a vitatott 2010-es elnökválasztás után a hatóságok erőszakkal törték le az ellenzéki tüntetéseket. A volt szovjet köztársaságban szeptemberben parlamenti választásokat tartanak, de az ellenzék vajmi csekély reményt fűz ahhoz, hogy akár egy képviselőjét is be tudná juttatni a törvényhozásba.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása