Biztosítást kötünk az IMF-fel

WA, WL, PR, 2011. november 17., csütörtök 16:34, frissítve: csütörtök 16:34
Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutaalappal – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön.

A közleményben hangsúlyozzák: a magyar gazdaság növekedéséhez elsősorban a „függetlenségünket kell megvédenünk, azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti”.

Ezért jó eszköz lehet egy újfajta, már a „saját érdekeink szerint berendezett, gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel”, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét. „Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést” – áll a közleményben.

A Magyar Bankszövetség üdvözli a kormány és az IMF új együttműködését, és mélységesen egyetért azzal, hogy a befektetői biztonság növelése nélkülözhetetlen a gazdasági növekedés beindításához - közölte Patai Mihály, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel. A bejelentésre a tőzsde percek alatt 3 százalékos növekedéssel, a hazai fizetőeszköz pedig az euró előző árfolyamához képest 4 forintos erősödéssel reagált - mutat rá a bankszövetség elnöke által szignált közlemény.


A Nemzetgazdasági Minisztérium a közleményben kiemeli, hogy az elmúlt másfél évben a kormány új alapokra helyezte a magyar gazdaságot, felszámolva „minden régi típusú együttműködést, amely korlátozta gazdasági önállóságunkat”.

„Ezt sikeresen megvalósítottuk, elértük, hogy a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk” – olvasható a közleményben.

Fel kellett számolni a régi típusú együttműködéseket

A megújulás időszakában az volt a lényeg, hogy „szabad kezünk legyen, és a magyar érdekek szerint rendezzük be Magyarországot”, ehhez fel kellett számolni azokat a régi típusú együttműködéseket, amelyek korlátozták az ország gazdasági önállóságát – emlékeztet a tárca. „Így sikerült a gazdaságot saját lábra állítani, elértük, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat, ezzel jelentősen megnőtt a mozgásterünk. Ennek eredményei ma már kézzelfoghatók” – áll a közleményben.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője a bejelentést kommentálva úgy vélekedett, hogy a tárgyalások hírével Magyarország „időt nyerhet a hitelminősítőknél” és elképzelhető, hogy a hitelminősítők - ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása - ezt a döntésüket most halasztják. Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza szintén azt mondta, elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását. A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a minap negatív kihatású megfigyelés alá vette a befektetési ajánlású sáv alsó szélén lévő magyar államadós-osztályzatot, közölve: a felülvizsgálat eredményéről várhatóan még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

 

A munkát terhelő adók csökkentek, „a nyugdíjasok megtakarításai megmenekültek a spekulánsok támadásaitól”, Európában szinte egyedülálló módon csökkent az államadósság, stabilizálódott a költségvetés. Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet, erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes – hangsúlyozza a gazdasági minisztérium.

A 2010-ben a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 82 százalékára rúgó államadósság akkori árfolyamon számolva mára 74 százalékra csökkent, a GDP 1,4 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.

Taraczky Andrej, a Buda-Cash devizaüzletág-vezetője a Hír TV-nek elmondta: sok konkrétumot egyelőre nem lehet tudni, de azok után hogy felmerült, leminősítés jöhet, megnyugvást jelent a bejelentés. Az elemző hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a problémák külföldről érkeznek”, és hazánk ki van téve az eurózóna válságának.


„Sikerült tehát véghezvinnünk az elmúlt másfél évben, hogy csak a magunk érdekeit érvényesítsük, másokhoz ne kelljen alkalmazkodnunk. Így ma már új együttműködéseinket új alapokról építhetjük föl a saját érdekeink érvényesítésével” – áll a közleményben. A nemzetgazdasági tárca szerint Magyarország fordulóponthoz érkezett, és mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani, ehhez pedig minden elérhető eszközt igénybe kell venni.

Az IMF Washingtonban csütörtökön kiadott közleménye szerint a jelenleg Budapesten tartózkodó IMF-küldöttség a statútuma IV. cikkelye szerinti szokásos konzultációját tartja Magyarországon, és még nem kapott felkérést a magyar hatóságoktól egy IMF által támogatott programról szóló tárgyalás megkezdésére.

Forrás: MTI, Hír TV
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés