2014. április 16., Csongor napja

Zsírkrétával rajzolt bicikliút és kakaóscsiga-halmok + Képgaléria

Bucsy Levente
Bucsy Levente

2012. április 24., kedd 16:11
Kérem, el lett határozva. Egyrészt hogy a bringás reggeliről az MNO márpedig képes összeállításban tudósít, másrészt az, hogy a lehető legtöbb helyszínről éhgyomorra, kerékpárosi jogon gyűjti be a kijáró fejadagot almából, kakaós csigából, „üccsiből”. Kávéból nem, pedig az is volt. De ne szala…, őőő, tekerjünk előre, haladjunk időrendben.

Ébredés után a rendelkezésre álló 35 perc alatt azt kellett eldönteni, mely budapesti állomás maradjon ki 7-es indulással, fél 9-es befejezéssel. A számolgatásból negyed 8-as indulás lett – a Déli pályaudvartól a „Gödvárium” felé (a hivatalosság mostanra már Akváriumnak mondja, a „Moszkva teres” köznyelv Gödörnek). A legkorább „kinyitó” helyszínre 7.24-re sikerült odaérni – ez metróval pontosan ugyanennyi, csakhogy a felnőttbérlet egy útra számított ára esetünkben körülbelül 150 forint.

Képek: Bucsy Levente

Rengeteg (19) helyszínen osztottak bringásreggelit országszerte, és még nincs vége! Összesítésünk itt olvasható.

„Gyertek reggelizni!!!” – Liptay Orsolya a pálya része a Bajcsy–Deák sarkon kialakított bringareggeliző helyen. Részvétele most különösen fontos volt, mert sátrat ezúttal nem kaptak a központból, és az előre kevésbé jól informáltak leginkább hang alapján találtak ide. A 9 másodpercenkénti „Gyertek reggelizni!!!”-k közepette azért muszáj volt lepörgetni egy villáminterjút, Orsi pedig elmondta, hogy ilyen étvággyal az érkezők fél 9-re felfalnak mindent. Általánosan még hozzárakta: az, hogy a hétvégi Critical Massen kevesebben voltak, mint egyébként, arra utal, hogy a fesztiválok és a városismereti „bebiciklizések” helyét átvette a hétköznapi tekerés, és hát voltaképpen pont ez a Magyar Kerékpárosklub célja, nincs szomorúság. Éppen 7.32-ig beszélgettünk. Ekkor érkezett egy iszonyú roham a kakaós csigákra gyerekesekkel, öltönyösökkel. Az egyik „támadó” meghozta a kis molinót is, hogy gyorsabban fogyjon az étel.

Ekkor fogtuk menekülőre a dolgot. A Kiskörút felé távoztunkban egy visszapillantós, mellényes, igen szapora tempóban (28-cal) haladó „csajbringást” kezdtünk követni, akitől a Kálvin téri lámpánál sikerült megkérdezni, hogy mennyi volt a maszk. „Használtan vettem nyolcért, a boltban 13 ezer.” A Fővám tér felé aztán túl szabályos volt egy sárga lámpánál, így kénytelenek voltunk elhagyni – irány a Szabadság híd budai hídfője!

Április 11-e, a Bam!-kampány kezdete óta még két hét sem telt el, de már most a regisztrált résztvevők száma 5200 fő felett van, akik több mint 378 ezer kilométert tekertek, megóvva Földünket 70 000 kilogramm szén-dioxidtól.

(forrás: Magyar Kerékpárosklub)

A híd északi járdáján 70 másodperc alatt 6 kerékpáros jött szembe – ők a sietők, ugyanis a hídfőnél reggelizők a déli járdán mentek át Pest felé. A villanyrendőr – ez esetben igen balesetveszélyes módon – nem működött a Szent Gellért téren, az oda érkező rendőrök azért megkérdezték a helyszín felelősétől, Dormán Emesétől, ők buherálták-e meg a lámpát, s a nemleges válasz miatt szó nélkül nekiálltak tenni a hiba elhárulásáért... A reggelizőponton egy almával kevesebbet adtak, mint a Deák téren, de egy kávéval többet – ezzel viszont az MNO bringása nem élt, kapott helyette multivitamin-színű, feltehetőleg orosz palackozású, egy kólacég által az MK-nak felajánlott levet. A műsor zseniális volt: „Batthyányt és Gellértet is kivégezték, gyertek reggelizni!” – kiabálta a L’art pour l’art Társulat Leopoldjának hangján egy vidám figura. Valóban igaz a történelmi párhuzam, még ha erős is, viszont tartalmazott egy plusz információt a mondat: az észak felé igyekvők ehetnek még egyet az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről elnevezett téren. A bő tucatnyi önkéntes egyébként nagyon készült, szelektív módon gyűjtötték a szemetet, és sárga zsírkrétával egészítették ki az aszfaltozási munkák miatt vissza nem festett útjeleket. Ezenkívül még zebrát és P betűt is kirajzoltak, jelezve, hol hagyja a drótszamarat, aki elpakol egyet a 933 kakaós csigából. Dormán Emese elbeszélése szerint háromnegyed hatkor már ott voltak a csigákért a pékségben, a kezdéskor pedig konkrétan sorban állás volt a híd lábánál a finomságért. Kemény… (Tavaly 9 után még elmentek egy rakat kifliért, és az utolsó bringásoknak már felesével nyomták kézbe – egyszer sem volt Budán kenyérszaporítás.)

8 óra volt, mire továbbindultunk a Pázmány Péter sétány felé, de a kerékpár út mentén sehol sem voltak a csigák, így negyed 9-kor célba kellett venni László János MK-elnököt a Battyhány téren. 8.28-ra, erős kerékpárosdugóban sikerült megérkezni (közben megjavult a lámpa a Gellérten is).

László János azonnal – nagyon helyesen – a „Bringázz a munkába!” kampány ismertetésébe fogott, idei újításként említve, hogy a cégeket próbálták most hangsúlyosan is megszólítani: csináljanak valamit. Elismerte, hogy kicsit ciki volt, hogy a Bam! honlapja éppen az induláskor tojt be, de a kerékpárosok toleránsok voltak, és ő inkább azt tolná reflektorfénybe, mennyit beszélnek erről az egészről az emberek. Rövidke beszélgetésünknek a nemzetközi bringáskonferencia résztvevőinek érkezése vetett véget, az MNO pedig célba vette a 400 Batthyány téri csiga és a 70 főre elég töltött párnácska darabjainak egyikét.

Sajnos az ELTE-n későn kelnek; 9-től 11-ig ment az osztás a pesti egyetemen, és hát munkába is menni kellett. Jóllakottan könnyebb volt.

Hirdetés

MNO vezető hírek

Drámák című kötetéért ítélték Pintér Bélának, de díjat kap Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József is. Tovább

6

Szakadár fegyveresek elfoglalták a donyecki városházát. Kijev szerint orosz deszantosokat azonosítottak Kelet-Ukrajnában. Tovább

Az államfő a Duna-parti emlékműnél emlékezett a holokauszt magyarországi áldozataira. Tovább

Tagadta bűnösségét a nemzetközi bundabotrány büntetőperében is K. Zoltán másodrendű vádlott. Tovább