Kultúra és műemlékek

A hollókői vár kora tavasszal

3dtour.eu

2012. május 04., péntek 12:53
A hollókői várrom hazánk egyik legismertebb vára annak ellenére, hogy a középkorban kis mérete miatt csak a harmadrendű várak közé tartozott. 360 fokos panorámaképünkön a vár egyik ismert nézete látható a szomszédos dombról.

A hollókői várat a Kacsics nemzetség építette valamikor a 13. század végén. 1301-ben III. András, az utolsó Árpád-házi uralkodó halála után a trónviszályt kihasználó kiskirályok kora köszöntött be. Ezek egyike volt Csák Máté, akihez a Kacsicsok is csatlakoztak, így a hosszas küzdelemmel a trónt megszerző Károly Róbert a hozzá hű Szécsényi Tamásnak adta 1313-ban. Ugyanő építtette a közeli Szécsény ferences kolostorát is. A 15. század során a vár rövid időre a huszita Giskra kezére került, majd Losonczi Albert szerezte meg. A  vár török kori történelme hasonlatos a közeli Szécsényéhez: 1552-től 1593-ig majd 1663-tól 1683-ig volt török uralom alatt. A Rákóczi-szabadságharcot lezáró 1711-es szatmári béke után lerombolták.

Hirdetés


A várrom az Ófaluval együtt az UNESCO-világörökség része, közvetlenül a faluból is megközelíthető egy tízperces erdei sétával. A vár legrégebbi része az öregtorony, ami körül szinte minden létező területet beépítettek a várhegyen. A középkori palotaszárnyból csak a külső falak maradtak meg, viszont néhány kis helyiségben kiállításokat (panoptikum, várkápolna stb.) rendeztek be. Lehetőség van középkori fegyverek, így számszeríj kipróbálására is.

Látogatási információk:

  • márciusban: hétvégente 10–15.30
  • április 1.–október 1.: naponta 10–17.30
  • október 1.–október 31.: naponta 10–16.30
  • novemberben:  hétvégente 10–15.30

 

Forrás: Gink-Vargha: Magyar Várak

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek