Kultúra és műemlékek

A nagycenki kastélykert

3dtour.eu

2012. június 09., szombat 10:00
A nagycenki kastély története örökre összeforrott a legnagyobb magyar emlékezetével. Azonban maga az épület régebbi Széchenyi István koránál, még György gróf vásárolta meg 1711-ben a birtokot, majd Antal kezdte el megépíttetni a kastélyt az 1740-es években, akkor még barokk stílusban.

A legnagyobb magyar apja, Széchényi Ferenc többek között arról is híres, hogy ő alapította meg a saját gyűjteményének felajánlásával a Nemzeti Múzeumot 1802-ben. Mielőtt ezt megtette volna, itt a nagycenki kastélyban hozta létre azt a páratlan gyűjteményt, ami a későbbiekben a múzeum anyagának a magjául szolgált. Emellett a kastélyt is átépíttette 1799-ben Ringer Józseffel, ekkor húztak emeleteket a földszintes szárnyakra, és ekkor kapott az egész homlokzat kora klasszicista megjelenést.

Fia, Széchenyi István is átalakíttatta az épületet a maga igényei szerint 1834 és 1840 Hild Ferdinánddal. Ekkor megszűnt a barokk színházterem, elkészült egy új romantikus lakószárny. A lakók kényelmét szolgálták az angol WC-k, illetve Magyarországon először gázzal világítottak a kastélyban.

Hirdetés

A kastélykert főhomlokzat előtti része az 1760-as évek franciakertjeit idézi. Körülötte az évszázados faóriások már a romantikus angolkertek világát képviselik.

A II. világháború során súlyosan megsérült a kastély, később teljesen kifosztották és hosszú évtizedekbe tellett míg sikerült az épületben kialakítani egy olyan emlékmúzeumot, ami méltó gróf Széchenyi István szelleméhez.

Forrás: Dercsényi-Hegyi-Koppány-Örsi: Magyar kastélyok

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek