Kultúra és műemlékek

A nagymarosi templom

700 év története egyetlen falon
3dtour.eu

2012. július 05., csütörtök 10:35
A nagymarosi templom a XVI. század eleji magyar gótikus egyházi építészet legépebben megmaradt emléke.

A régészeti feltárások alapján a templom legkorábbi része, a hajó déli falának egy része a XIII. század végéről származik. Az első átépítésre a XIV. században került sor, amikor a hajót kibővítették. Ebből a korszakból származnak a panorámaképünkön is látható gótikus ablakok a hajó északi falán. A XV. század végén ismét átépítették a templomot: az északi ablaksort befalazták és az egyiket részben tönkretéve új gótikus bejárati ajtót nyitottak.  Ugyanekkor építették a monumentális gótikus tornyot is, melynek előterében ma is eredeti gótikus csillagboltozatot találunk.

Hirdetés

A török hódoltság végére a templom romossá vált, és a teljes újjáépítésre csak az 1770-es években került sor. Az apszist és a hajót barokkosították, új ablakokat nyitottak, és az épület új tetőszerkezetet kapott. A XX. századi műemléki helyreállítás során tették ismét láthatóvá a templom középkori értékeit.

Forrás: Nagymarosi Plébánia honlapja

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek