Kultúra és műemlékek

A Parlament és a Batthyány tér

3dtour.eu

2012. március 30., péntek 10:00
A Batthyány tér a Víziváros központja, fontos közlekedési csomópont, számos busz végállomása található itt. A teret ódon épületek veszik körbe, érdemes megtekinteni két a barokk korból megmaradt házat és a közeli Szent Anna- és Szent Ferenc sebei-templomokat is, mindkettőnek gazdag belső berendezése van.

Erről a térről csodálható meg az Országház egyik legismertebb látképe, a dunai homlokzata. Magát az épületet a historizmus korszakának egyik elismert építésze, Steindl Imre tervezte. Stílusát illetően a középkor (romanika, gótika) díszítőmotívumait alkalmazta, de például az épület középpontjába a középkorban szinte ismeretlen kupolát helyezte. Hasonlóképp ötvözi a középkor és az azt követő századok stílusirányzatait a díszlépcsőház is. 1885-től tizenhét éven át dolgoztak a korszak legnagyobb beruházásaként az Országház épületén. A homlokzatot sajnos puha sóskúti mészkőből faragták, amit ezért ki kell cserélni a jóval ellenállóbb süttőire. Ezért is láthatunk hosszú évtizedek óta időről időre állványokat a parlament egy-egy homlokzatrészlete előtt. Ami a számokat illeti: mintegy ötven ötemeletes lakóház férne el a belsejében, az épületnek 27 kapuja van, összesen 242 szobor díszíti, és a belső terekben felhasznált aranyozás összmennyisége 40 kg.

Hirdetés

Forrás: mkogy.hu

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek