Kultúra és műemlékek

Aquincum katonavárosi fürdője

3dtour.eu

2012. július 23., hétfő 10:00
A Szentendrei úton naponta sok ezer jármű robog át a felüljáró alatt megbújó ókori fürdő romjai fölött.

A Thermae Maiores épületét a fennmaradt felirat tanúsága szerint a Kr. u. 260. évi súlyos pusztításokat okozó háború után romjaiból újjáépítve, oszlopcsarnokokkal, új bejáratokkal ellátva 268-ban adták át ismét a katonák használatába. A 120×140 méteres monumentális épület északi részén kapott helyet a  gyakorlótér (palaestra) az öltözővel (apodyterium), míg a déli részekben voltak a hideg és meleg vizű medencék. Funkcióját a IV. században, I. Constantinus idején veszítette el, amikor a katonákat egy másik táborba költöztették át, és a fürdőt palotává alakították.

Hirdetés

Magyarország első ismert régészeti feltárása Schönvisner István nevéhez fűződik, aki a fürdő egy részletét tárta fel 1778-ban. Kutatási eredményeit még abban az évben a De ruderibus Laconici Caldariique romani című művében publikálta. Az akkor előkerült romokat rövidesen védőépületben mutatták be az érdeklődőknek.

A feltárások az 1960-as és az 1980-as évek elején is folytatódtak, majd az Árpád híd átépítésekor útpályát létesítettek a romok fölött. A Thermae Maiores romjai ingyenesen tekinthetők meg a Flórián téri aluljáróból nyíló Fürdőmúzeumban.


Nyitva tartás:

  • április 15-étől május 1-jéig: 10–17 óráig
  • május 1-jétől szeptember 30-éig: 10–18 óráig
  • október 1-jétől  október 31-éig: 10–17 óráig
  • november 1-jétől április 14-éig: 10–17 óráig

Forrás: Budapesti Történeti Múzeum honlapja; Németh Margit: Az aquincumi Thermae Maiores funkcióváltásához a 4. században (2005)

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek