Kultúra és műemlékek

Partra vetődött bálna a Duna-parton

3dtour.eu

2012. április 18., szerda 10:00
A CET-Budapest projekt célja az, hogy a funkciójukat vesztett közraktár épületek felhasználásával XXI. századi komplexumot hozzanak létre. 360 fokos panorámaképünkön a megtorpant projekt 2012. március végi állapota látható.

Az YBL Miklós által tervezett és 1871–74 között épült Fővámháztól (ma Corvinus Egyetem) délre helyezkedtek el a Közraktárak. Basch Gyula és Krajovics Lajos tervei nyomán eredetileg hat gabonatároló raktárépületet akartak emelni, amiből végül négy valósult meg, 1881-ben.

Egy elpusztult közülük a világháborúban, egyet pedig a 2007-ben kezdődött ingatlanfejlesztési projektben bontottak el. A látványos multifunkcionális kulturális-  és bevásárlóközpontnak helyet adó hatalmas üvegbálna terveit Kas Oosterhuis holland építész készítette. Már a kivitelezés során is vitás kérdések alakultak ki, amelyek az építész és a beruházó közötti kapcsolat megszakadásához vezettek. A tervek szerint az épület hátsó részében rendezvényterem, míg a háromszintes átriumban galériák, könyvesboltok, éttermek, kávé- és teaházak létesülnek. A kivitelezés 2009–2011 között zajlott, de jogi viták miatt mind a mai napig nem nyitották meg az épületet.

Hirdetés

Forrás: egykor.hu, CET-Budapest projekt kiadványai

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek