Kultúra és műemlékek

A Víziváros tér

3dtour.eu

2012. június 01., péntek 10:00
Ez a budai Fő utcához csatlakozó kis tér jellegzetes épületeket őriz a város középkori és barokk időszakából. 360 fokos panorámaképünkön a Király fürdő és a Szent Flórián-kápolna látható.

A Király fürdő Arszlán és Szokoli Musztafa budai pasák idejéből származik, az 1560-as évekből. Természetes melegvízbázisa sosem volt, hanem a mai Lukács fürdő közeléből hozták a törökök a vizet, hogy a várfalakkal övezett területen belül is mindig biztosítva legyen számukra a fürdés lehetősége. 1796-ban a König család szerezte meg, az épület mai megjelenése az ő átépítésük nyomát őrzi.

A török kiűzése után a Vízivárosban jelentős építkezések zajlottak. Ekkor alakították át a Fő utcában levő korábbi dzsámit a Kapucinusok templomává, de emellett új templomokat, kápolnákat is építettek. Így történt ez a mai Szent Flórián-kápolna esetében, melyet egy áttelepült bajor pékmester, Christ Antal adományából emeltek 1750 és 1754 között kórházi kápolna céljára. Alig néhány évvel később, 1759–60 között Nepauer Máté tervei nyomán az addig meglehetősen egyszerű épületet művészi színvonalú kápolnává építették át. A következő jelentős módosítást 1856-ban végezték, amikor az egyszerű gúlasisak helyett a torony Kimnach Móric ácsmester irányítása alatt elnyerte a mai formáját. 1920-tól a görög katolikusok kapták meg a kápolnát, majd a 30-as években az épületet 140 centiméterrel felemelték, így a bejárata a Király fürdőével szemben – a Fő utca síkjáról nyílik. Ezen építészeti bravúr után neobarokk berendezési tárgyakkal egészítették ki a századforduló barokkellenes hangulatában megbolygatott belső teret. Csodával határos módon a kápolna kisebb sérülésekkel vészelte át a II. világháborút. A Budai Görög Katolikus Egyházközség templomát a 90-es évektől kezdődően többször is restaurálták, ma is kifogástalan állapotban van.

Hirdetés

Forrás: budapestgyogyfurdoi.hu, Mák Ferenc: A 250 éves Szent Flórián-templom, Budapest, 2003

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az mno.hu újonnan induló rovataként célul tűzzük ki hazánk és a környező országok magyar vonatkozású látnivalóinak 360°-os panorámaképekkel történő bemutatását. Tovább

További feliratkozási lehetőségek