Szokatlan egyetértés

Mindenki támogatja az Arany János-emlékévet

MTI, 2016. február 15., hétfő 22:00
Valamennyi parlamenti frakció felszólalója támogatta azt a kormánypárti kezdeményezést, amely Arany János-emlékévvé nyilvánítaná 2017-et, a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

Az előterjesztők egyike, Földi László „szelíd, másokat messzemenően tisztelő, a nagyvilág értékeire nyitott szellemiségű költőként” jellemezte Arany Jánost. A fideszes Németh Szilárd azt mondta, a partiumi Nagyszalontához kapcsolódó emlékév annak is kifejezője, hogy Magyarország sorsközösséget érez a határon túl élő magyarokkal.

A szocialista Korózs Lajos szerint Arany János minden posztján olyan nagyságról tett bizonyságot, ami nagyon kevés emberre volt jellemző akkoriban. Kifejtette: az MSZP támogatja az emlékévet, annak ellenére, hogy a kormány kultúrpolitikájának szellemisége nem tükrözi azokat az értékeket, amelyet Arany János vallott.

A jobbikos Farkas Gergely támogatólag szólalt fel pártja nevében, és azt kérte, hogy az ellenzék is vehessen részt az emlékév szervezésének előkészítésében. Az LMP-s Ikotity István szintén azt mondta, támogatják majd a határozati javaslatot, ugyanakkor megjegyezte, aggódnak, mennyire lesz majd átlátható az emlékévhez kapcsolódó események költségvetése.

Hoppál Péter kulturális államtitkár felszólalásában közölte, a kormány is támogatja az előterjesztést. Megjegyezte továbbá, hogy idén az 1956-os szabadságharc és forradalom 60. évfordulója mellett Bartók Béla zeneszerzőre, valamint a szigetvári csata 450. évfordulójára is kiemelten emlékeznek.

hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása