277 név van a listán

TK
Forrás: MTI
2012. január 26., csütörtök 20:31
A brit uralkodó által adományozott elismeréseket a kitüntetettek nagy többsége örömmel veszi át, ám II. Erzsébet királynőnek a trónra lépése óta eltelt csaknem hatvan évben sokszor át kellett élnie azt is, hogy a kitüntetésre felterjesztettek nem kértek e megtiszteltetésből.

A BBC által a brit kormány kabinetirodájától megszerzett, csütörtökön ismertetett listán világhírességek nevei sorakoznak.

Nem tartott igényt a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatára (OBE) például Roald Dahl író, akit 1986-ban érdemesített az udvar erre a magas elismerésre, de nem kellett az uralkodói kitüntetés mások mellett Lucian Freud, Francis Bacon és L.S. Lowry festőművészeknek, Henry Moore világhírű szobrásznak és Aldous Huxley írónak, a Szép új világ (Brave New World) szerzőjének sem.

A 277 nevet tartalmazó összesítésből kiderül, hogy a legmakacsabb elutasító Lowry volt, akit ötször is felterjesztettek különböző uralkodói kitüntetésekre – köztük a Sir előnév viselésére jogosító lovagi címre is –, de egyikre sem tartott igényt.

Sir Alfred Hitchcock, a filmrendező 1962-ben a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát (CBE) utasította vissza, ám 1980-ban – négy hónappal halála előtt – a lovagi rangot már elfogadta.

Ugyancsak nem kellett a CBE 1956-ban Graham Greene írónak, de neki azután több kitüntetést nem is ajánlottak fel.

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján.

A 984 nevet tartalmazó idei újévi listára felkerült Helena Bonham Carter színésznő, aki a CBE-t veheti át. A királynő a 45 éves Bonham Carter személyében tulajdonképpen saját „édesanyját” tüntette ki, a színésznő ugyanis Erzsébet anyakirálynőt, az uralkodó 101 éves korában, 2002-ben elhunyt mamáját alakította A király beszéde című filmdrámában.

A tavaly nyári születésnapi kitüntetési listán ugyanezt az elismerést kapta a királynő filmbeli „édesapja”, vagyis Colin Firth, aki a főszereplőt, VI. György királyt személyesítette meg.

A brit sajtó korabeli kommentárjai szerint azonban Colin Firthnek valószínűleg szintén lelkiismereti problémát okozhatott az elismerés elfogadása, mivel nem sokkal korábban, egy interjúban kijelentette: számára „probléma”, hogy a királynő személyében „nem választott” államfője van az országnak.

Firth egyébként éppen csütörtökön vette át a kitüntetést VI. György unokájától, Károly walesi hercegtől.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek