Az Európai Parlamentbe ment a sakkmester

NT
MNO
2012. február 15., szerda 19:26
Kétnapos konferenciát rendeztek az Európai Parlamentben a sakk oktatási és kulturális aspektusainak megvitatására Garry Kasparov sakkvilágbajnok részvételével. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő köszöntötte Kasparovot, és biztosította az uniós sakkoktatásról szóló írásbeli nyilatkozat támogatásáról – olvasható a képviselő sajtóközleményében.

Kasparov sakkmester az írásbeli nyilatkozattal kapcsolatban kiemelte: „Meggyőződésem, hogy a sakktanításnak komoly hatása lehet az oktatásban, ez a játék segíti ugyanis a kritikus gondolkodást, valamint fejleszti a kreativitást és a döntéshozó képességet. Manapság kiemelten fontos, hogy az őket érő rengeteg információból a gyermekek képesek legyenek a hasznos információ kiszűrésére s a problémamegoldási minták kialakítására.”

A sakk tanítása Kasparov véleménye szerint nyitottá teszi a gyermekeket arra, hogy megfeleljenek az oktatás s az élet egyéb kihívásaira is. Elmondta: idősebb sakkozókat terveznek felkérni, hogy logikából tartsanak előadást a tanulóknak. „A sakk ráadásul igen demokratikus játék, hiszen a legszegényebb országokból és környezetből is kerülhetnek ki tehetségek” – emelte ki beszédében az orosz sakkmester.

A találkozón részt vevő Bagó Zoltán, az EP kulturális és oktatási szakbizottságának magyar tagja elmondta: „Tekintettel arra, hogy tanításának széles körű jótékony hatásai vannak, úgy gondolom, a sakk közelebb áll az oktatáshoz és kultúrához, mint a sporthoz.” A néppárti politikus fontos szempontnak tartja azt is, hogy a sakk ára elenyésző a sport- és más oktatási eszközökhöz képest.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek