Börtönbe került, gyereket szült és most hozzámegy megerőszakolójához

TK
Forrás: MTI
2011. december 01., csütörtök 23:23
Az afganisztáni elnök megkegyelmezett egy 19 éves nőnek, akit az egyik rokona megerőszakolt, majd az áldozatot házasságon kívüli szexuális kapcsolat vádjával 12 év börtönbüntetéssel sújtották.

A nő a tárgyaláson még elutasította a bírónak azt az ajánlatát, hogy szabadon bocsátják, ha hozzámegy a megerőszakolójához. Az elítélt, aki közben megszülte gyerekét a börtönben, most megváltoztatta az álláspontját, és közölte, hozzámegy a megerőszakolójához.

Hamid Karzai elnök hivatala ezt követően tette közzé a kegyelmi döntést, amelynek a meghozatalát több mint ötezren petícióban sürgették az államfőtől. Ugyanakkor az államfő szóvivője azt állította: a megkegyelmezésnek nincs köze ahhoz, hogy a nő elfogadta a házassági ajánlatot. A 19 éves nő sorsáról dokumentumfilm készült, azonban az Európai Unióban nem mutatták be az alkotást, mert attól tartottak, hogy az veszélybe sodorja az elítéltet.

A nő a múlt hónapban úgy nyilatkozott az AP amerikai hírügynökségnek: reméli, hogy az EU-s film elő fogja segíteni a kiszabadulását. A film bemutatásának az elhalasztásakor kijelentette: elveszítette a reményt, és azon gondolkodik, hozzámegy a megerőszakolójához, hogy így érje el a kiszabadulását. Hozzáfűzte, hogy a támadója nyomást gyakorol rá, hogy ne tegyen közzé több nyilatkozatot.

Az amerikai hírügynökség az ENSZ-re és elemzői szervezetekre hivatkozó jelentésében arról számolt be, hogy az afganisztáni börtönökben fogva tartott mintegy 300-400 nő felét úgynevezett erkölcsi bűnökért, például házasságon kívüli szexuális kapcsolatért, vagy a férjtől való elmenekülésért sújtották szabadságvesztéssel. Az Európai Unió nagykövete és különleges afganisztáni képviselője üdvözölte Karzai elnök kegyelmi döntését.

Vygaudas Usackas kiemelte, hogy a nő sorsa rávilágít az afganisztáni nők helyzetére, akik 10 évvel a tálibok rendszerének a megdöntése után gyakran elképzelhetetlen körülmények között élnek, még a legalapvetőbb emberi jogoktól is megfosztva. Reményét fejezte ki, hogy hasonló vádakkal elítélt más nőket is kegyelemben részesítenek Afganisztánban.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek