Rendőri korrupció

Ezt már 15 éve meg kellett volna lépni

Tuser Krisztián
Lánchíd Rádió
2012. június 11., hétfő 13:56
A magas beosztású rendőrök korrupciós ügye nem maffiafilm, hanem a valóság. A Hajógyári-szigeten lévő éjszakai mulatók ügyében már 15 éve lépni kellett volna – mondta Labancz Ferenc a Lánchíd Rádióban. Az éjszakai életet jól ismerő, a BRFK egykori kiemelt operatív főnyomozója a Kulissza című műsorban szólalt meg hétfőn.

– A bűnügyi operatív munka egy „borotvapenge” állás. Ezt csak akkor lehet végezni, hogyha nem azon gondolkozol, hogy holnap milyen ételt adsz a gyereknek – mondta Labancz. Ehhez a munkához tapasztalatot kell szerezni. Amikor az egykori nyomozó még rendőri állományban volt, akkor negyven év alattiak nem vezethettek operatív csoportot.

Titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem tett részletes vallomást Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni osztályvezetője – közölte a rendőrségi vesztegetési botrány gyanúsítottjának védője. Bővebben>>>

A letartóztatott rendőrök ügyvédei azt mondták, hogy ügyfeleik nem álltak kapcsolatban az alvilággal. Labancz Ferenc erre azt válaszolta, hogy itt csak az a kérdés, hogy az egykori rendőrök mikortól nem álltak kapcsolatban az alvilággal. Ugyanis az éjszakai élet, a csillogás az igényeket is emeli, amikor már nem elég a márkás ruha, hanem 250 000 forintos ingben kell megjelenni.

Az alvilág mindig gondoskodik arról, hogy a „korrumpált” szakmai előmenetele kifogástalan legyen. Ezt úgy érik el, hogy más ügyekben „segítséget” adnak a rendőrnek, aki így nem bolygatja az éjszakai életet.

– Ebben az üzletben iszonyú mennyiségű pénz van, de csak akkor lesz átrendeződés, ha a „fej” megvan. Most az alvilág nyugodt. Az idősebbek már „nyugdíjba” vonultak, a fiatalabbak pedig még nem elég bátrak egy ilyen akció lebonyolításához – mondta Labancz Ferenc. Az egykori nyomozó véleménye szerint mindenképpen lesz politikai vetülete ennek az ügynek.

A korrupciós botrány – Ez történt mostanáig

Olyan rendőr, akit nem vesztegettek meg, gyakorlatilag nem is közelíthette meg azokat a szórakozóhelyeket, amelyek az éjszakai életben Vizónak becézett, mára már előzetesben lévő vállalkozó érdekeltségeibe tartoztak – írja a Magyar Nemzet. A lap egy olyan rendőr esetéről is beszámol, akit életveszélyesen megfenyegettek, mikor intézkedni akart a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyeken.

Mint az MNO csütörtökön beszámolt róla, emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség a Hajógyári-szigetről tavaly eltűnt fiatalember ügyében. Az ORFK szóvivője közölte, erre a múlt héten kirobbant rendőri korrupciós ügy világított rá. A 21 éves fiatal tavaly decemberben tűnt el, a rendőrség mostanáig közigazgatási eljárásban vizsgálta az esetet. Akkoriban a sajtó arról írt, hogy a férfi – eltűnése előtt – szóváltásba, majd dulakodásba keveredett a Dokk diszkó kidobóival. Többek között ennek a szórakozóhelynek is tulajdonosa V. László.

Két, korábban balesetnek tűnő vízbe fulladást és egy eltűnést is vizsgál a BRFK a rendőrségi korrupciós botránnyal összefüggésben.

Ismert, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a múlt héten kirobbant rendőrségi korrupciós ügyben őrizetbe vett G. Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét és K. Attilát, a BRFK bűnügyi információs főosztálya kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozóját.

A vezető beosztású rendőri vezetőket érintő korrupciógyanús ügynek így már összesen hat gyanúsítottja van: négy rendőr és két civil. Négy személyt vasárnap helyeztek előzetes letartóztatásba korrupció megalapozott gyanújával. A két civil közül az egyik V. László, az alvilági körökben jól ismert személy. Az ORFK egyébként szintén vasárnap rövid közleményben tudatta: Hatala József országos rendőrfőkapitány június elsejei hatállyal indoklás nélkül felmentette Gulyás Imre alezredest, Hopka Lajos felettesét, az NNI szervezett bűnözés elleni osztályának főosztályvezetőjét.

A korrupciós ügyről további részleteket itt olvashat.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek