„Ha veszítek, abbahagyom a politikát”

WL
Forrás: MTI
2012. január 24., kedd 21:19
Nicolas Sarkozy elképzelhetőnek tartja, hogy elveszíti a következő elnökválasztást. A francia sajtó egyelőre nem találja a választ: fél, vagy teljesen nyugodt a jelenlegi elnök a megmérettetés előtt?

Sarkozy hivatalosan még nem jelentette be, hogy újrajelölteti magát az áprilisban és májusban esedékes elnökválasztáson, de azt Franciaországban mindenki kész tényként kezeli. A jobbközép UMP-n kívül már valamennyi párt megnevezte elnökjelöltjét, s azok meg is kezdték kampányukat. Az államfő viszont várhatóan csak február végén, március elején száll be a versenybe.

A legutóbbi felmérések arra utalnak, hogy az elnök népszerűsége továbbra sem javul: Sarkozy az április 22-én esedékes első fordulóban a szavazatok 23 százalékára számíthat, míg legfőbb riválisa, a szocialista Francois Hollande 30 százalékot kaphat. A május 6-i második fordulóban pedig 53–43 százalék lehet az arány a baloldali jelölt javára.

Az elnökkel foglalkozó újságírók szerint a Sarkozy-tábor korábbi magabiztossága az utóbbi időben eltűnt, s a kulisszák mögött már maga az államfő is szóba hozta esetleges vereségét.

„Ha veszítek, abbahagyom a politikát. Igen, ez biztos. Teljesen meg fog változni az életem, nem fognak többet hallani rólam, ha elveszítem a választást” – idézte Sarkozyt a keddi Le Monde. A lap Brice Hortefeux volt belügyminiszterre, Sarkozy egyik legjobb barátjára hivatkozva azt írta, hogy az elnök úgy képzeli, hogy 56 évesen kellemesebb élet vár rá a politika után. „Nem feltétlenül érdekesebb, de kellemesebb” – tette hozzá. A Le Monde szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Sarkozy-táboron „félelem és defetizmus lett úrrá”. A konzervatív Le Figaro viszont azt írta, hogy Sarkozy egyelőre még nyugodt az egyre népszerűbb baloldali riválisával szemben.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek