Hazai cégek törhetnek be a keletkezett résbe

PR
MTI
2011. december 14., szerda 21:01
A kormány kiemelt feladata lesz, hogy növekedési terven keresztül forrásokkal támogassa a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozások fejlesztési törekvéseit és elősegítse a szektor szereplőinek piacra lépését – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton.

A politikus a kormányzat országjárásának keretében, egy zártkörű fórum előtt megtartott sajtótájékoztatón az ország gazdasági helyzetét elemezve rámutatott: a forint folyamatos gyengülése még mindig komoly problémát okoz, a devizahiteleseknek és a devizában eladósodott önkormányzatoknak drágul a havi törlesztése, az árfolyamváltozáson keresztül pedig növekszik az állam adóssága is.

Ebből a rossz gazdasági helyzetből és a szükségből kell erényt kovácsolnia a magyar gazdaságnak – szögezte le Kósa Lajos. Közlése szerint ennek egyik eszköze éppen a gyenge forint és az erős euró lehet: a gazdaság bizonyos ágazataiban ugyanis annyira megdrágult az import, hogy kevesebb külföldi termék érkezik az országba, az így keletkezett piaci résbe pedig az elképzelések szerint hazai cégek törhetnek be termékeikkel.

Ez a lépés a foglalkoztatást bővíti és a GDP növekedését segíti – mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy ahhoz, hogy az ágazatok magukhoz térjenek, az államnak kell támogatást nyújtani a piacképesség érdekében fejlesztéseket indító vállalkozásoknak. Ehhez – a Matolcsy-féle növekedési terv szerint – nagyságrendileg 1000 milliárd forint tőkét lenne szükséges kihelyezni a vállalkozásokhoz.

Húszezret meg kellene szüntetni

A Fidesz alelnöke szerint a forráskihelyezés mellett le kell bontani a vállalkozások piacra lépését akadályozó adminisztratív-jogszabályi korlátokat. Ennek érdekében – folytatta – a jelenlegi mintegy 180 ezer jogszabály közül mintegy húszezret meg kellene szüntetni. Kósa Lajos a költségvetés áttervezésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a korrigált számok tarthatók. A kormány a foglalkoztatás terén sokat vár a Start munkaprogram elindításától is, amelynek segítségével 200-250 ezer embert lehet bevonni a munkaerőpiacra. A sajtótájékoztató után zártkörű fórumon vett részt Debrecen polgármestere.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek