Irán felgyorsította atomprogramját?

BL
Forrás: MTI
2012. február 24., péntek 20:41
Irán az utóbbi négy hónapban felgyorsította a nukleáris fegyver előállításához szükséges dúsított urán előállítását – állítja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bizalmasnak szánt, de pénteken a sajtóba kiszivárgott jelentése.

A NAÜ vezérigazgatója által az igazgatótanács tagjai számára készített dokumentum szerint Irán 2010 eleje óta csaknem 110 kiló olyan dúsított uránt állított elő, amely 20 százaléknyi Urán–235-ös izotópot tartalmaz. Szakértők szerint ebből 250 kilogrammra van szükség nukleáris fegyver előállításához. A dúsítást egyrészt Natanz város közelében, másrészt Kum mellett, egy Fordo nevű, 80 méterrel a földfelszín alatt lévő létesítményben végzik. Natanzban 52, egyenként mintegy 170 centrifugából álló centrifugasor dolgozik, Fordóban pedig csaknem 700 centrifuga, s megtörténtek az előkészületek újabbak munkába állítására.

A NAÜ küldöttsége a héten Iránban járt, de eredménytelenül tárgyalt két napon át Teheránban a vitatott iráni atomprogramról, s az iráni hatóságok nem engedélyezték a NAÜ szakértőinek a bejutást egy katonai létesítménybe. Alig egy hónapon belül ez volt a második tárgyalás Irán és a NAÜ szakértői között.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt tagadja. A NAÜ négy éve hasztalan próbál megállapodni Iránnal abban, hogy működjön együtt nukleáris létesítményei nemzetközi ellenőrzésében.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pénteken azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy valódi szándéka Iránnal kapcsolatban: rendszerváltás elérése Teheránban. A kormányfő a Moszkvától 560 kilométerre keletre található szarovi nukleáris kutatóközpontban tett látogatása alkalmával azt állította, hogy a nyugati hatalmak a nukleáris fegyverek terjedése elleni harccal leplezik rezsimváltási szándékukat. „A mi álláspontunk azonban különbözik attól, amit a többiek az iráni atomkérdés megoldásaként próbálnak nekünk bemutatni” – hangsúlyozta Putyin.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek