Királyság kell ennek az országnak

Gabay Balázs

2012. május 13., 13:30
Favágóként és raktárosként is kereste a kenyerét korábban a székely határvédő felmenőkkel bíró Mogács Dániel, aki úgy véli, a demokrácia csődöt mondott Magyarországon. A Dumaszínház stand-uposa szerint nem maradt más hátra, egy királynak kellene újra megterítenie azt a bizonyos asztalt. Szerinte a mostani kétharmados felhatalmazás óriási lehetőség, hogy a sz..ból várat lehessen építeni.

A Comedy Central susogós medvéje, Brendon és a bábozás a családi hagyományok miatt kötődik a nevéhez?
– Erdélyi nagyszüleim a háborúban faluról falura menekültek az oroszok elől, egészen Németországig, ahol 1945 után csináltak egy bábszínházat. Én nem akartam bábozni, de édesanyám biztatott, mert szerinte jó adottságaim vannak e téren. Én viszont nem kedveltem, inkább úgy voltam vele, ha már színpadra kell állni, nem szívesen bújok el egy paraván mögé. De az élet valahogy mindig elém sodorta a bábokat, így megbékéltem. Amikor Litkay Gergő felkért a Susogós Mackók megrendezésére, szívesen elvállaltam. Bár sokan nem gondolnák, de a bábozás komoly munka. Nem mindegy, hogyan mozgat valaki egy bábot. Aki jól csinálja, az szinte életre kelti, és ezt a nézők élvezik. Ha nem, akkor csak rángatózik egy baba, ez viszont nem köti le a figyelmet.

A rendkívüli improvizácós készséggel megáldott Mogács Dánielt az MNO is letesztelte. Három, egymástól igen távol álló szót soroltunk fel neki, ebből kellett kitalálnia egy rövid mesét. Íme az eredmény.


– Favágóként, ingatlanosként és raktárosként is kereste korábban a kenyerét. Nem állnak túl közel egymáshoz ezek a szakmák, hogyan lelt rájuk?
– Úgy, hogy nem értek semmihez. A szüleim elküldtek dolgozni. A II. kerületben akad rendesen aprítani való fa, így beálltam. Dolgoztam aztán raktárosként is, utána meg jött az ingatlanbiznisz a VIII. kerületben, ahol azért előfordultak húzósabb napok is. Egy-két lakásba bemenve végig azon gondolkodtam, vajon kifelé is vezet-e majd az utam. Egyszer kaptam egy feladatot, miszerint mérjem fel, mennyi bérleti díjat fizetnek a helyi vendéglátóipari egységek. Megyek be az egyik kocsmába, és kérdezem a kisasszonyt, mennyi bérleti díjat fizetnek. Ő csak hátraszólt, hogy »Laci!«. Laci, az ork elő is jött hátulról, testét csigaformájú tetoválások borították. »Mit akarsz?« – érdeklődött kedvesen. »Hát, hogy mennyi a bérleti díj? Felmérést végzek a terepen!«. »Mit csinálsz te?« – ripakodott rám, »na menj a...«.

– Sietve távozott?
– Igen, láttam, hogy itt már nem kapok sok információt.

Dr Mogács és Mogács Dániel közösen is fellépnek olykor
Dr. Mogács és Mogács Dániel közösen is fellépnek olykor

– Ezek után hogy jött a színészkedés?
– A színház mindig is érdekelt. Azt hittem, hogy ott úgysem kell sok mindent csinálni. Megtanulom a szöveget, előadom, aztán jó napot! Hát, sajnos nem így van.

– Ön alapvetően lusta ember?
– Egyértelműen igen. Viszont maximalista is vagyok egyben, ennek a kettőnek a keveréke pedig a legrosszabb kombináció, ami létezik. Éppen ezért sem kezdek bele olyan sűrűn nagyobb feladatokba. A színház jó bulinak tűnt. A főiskolára egyszer sem felvételiztem, voltak olyan elveim, miszerint nekem ne mondja meg senki, hogyan jöjjek be a színpadra... Persze így visszagondolva ez már elég nevetséges.

Mi volt az apropója, hogy végül a Théba Színiakadémiát választotta?
– Mert ott szinte nem kellett felvételizni. No meg az, hogy rengeteg olyan nagyszerű színészt ismertem, aki úgy szerzett nevet a szakmában, hogy nem is járt a főiskolára. Mucsi Zoltán, Scherer Péter is idetartozik többek között. Közrejátszott persze a már említett lustaság is, nem akartam 15 verset megtanulni. Hozzá kell tenni, hogy azért a Thébában is dolgoztak olyan komoly szakemberek, mint Kárpáti Zoltán vagy Gosztonyi János. A legnagyobb hiányosság az volt, hogy a Thébán az ember nem ismerkedhetett meg a rendezőkkel, nem került kapcsolatba a színházi élet neves szereplőivel. Erre persze csak utólag jöttem rá. Azért nem sajnálom, hogy ezt az utat választottam, hiszen így a magam ura lehettem az általam is alapított Eleuszisz Színházban.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek