Milyen sportágat válasszunk a gyermeknek?

bencze

2012. január 09., hétfő 10:00
A mozgásszervi betegségek a fejlett országok leggyakoribb és a legtöbbe kerülő betegségcsoportja. A legfrissebb „Eurobarométer” (Health in the European Union) felmérése szerint mozgásszervi problémák tekintetében hazánk 33 százalékával az unión belül az ”élen áll”. Dr. Kovalenko Marinával, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetőjével a betegség kialakulásáról, illetve megelőzési alternatíváiról beszélgettünk.

Gerincproblémás ember esetén elsősorban azt kell eldönteni, hogy egy veleszületett, vagy egy szerzett betegségről van szó – mutatott rá az alapvető problémára Dr. Kovalenko. Véleménye szerint sok esetben ugyan veleszületett tendenciát mutat a diagnózis, azonban ez nem feltétlenül jelent betegséget. „A génjeinkben megtalálható ugyan a gerincbetegségre való hajlam, ám ha időben kezelés alá kerül a páciens, megelőzhető a gerincferdülés” – szögezte le.

Szomorú statisztikai adatok

Márpedig a számok azt mutatják, a megelőzés ezen a területen sem eléggé hatékony. Az európaiak csaknem negyede szenved ízületi, illetve reumatológiai betegségekben - ezek a leggyakoribb krónikus betegségek Európában -, a felnőtt népesség mintegy felének (!) akad bármely hónapban legalább egy hétig tartó mozgásszervi fájdalma. A derékfájás a táppénzes napok második leggyakoribb oka. Csak az Egyesült Királyságban a munkavégzéssel kapcsolatos mozgásszervi betegségek 11 millió munkanap kiesést okoztak. Svédországban a mozgásszervi betegségek az összes betegségcsoport közül a leginkább költségigényesek: az összköltség 22 %-át emésztik fel. Összességében a mozgásszervi betegségek több funkciókorlátozást okoznak a felnőtt lakosságban mint, bármely más betegségcsoport.  Magyarországon 2003-ban a derékfájás okozta 6,5 millió keresőképtelen napra kifizetett táppénz összege 14, 2 milliárd Ft volt. Külföldi adatok szerint pedig az akut, első derékfájásos esetek 5-7 %-a válik krónikussá.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek