Múzeumra bízták Sztojka hagyatékát

Több ezer fényképnegatív és diapozitív került a Haáz Rezső Múzeumhoz
rKissNelli

2011. december 07., szerda 14:08
Székelyudvarhelyi hétköznapok: Márton Áront és Ceauşescut is megörökítette a fotográfus. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumra bízták Sztojka Ferenc hagyatékát.

Értékes gyűjteménnyel gazdagodott a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, az ő gondozásukra bízták Sztojka Ferenc néhai fotós hagyatékát. A székelyudvarhelyi művészt a legjobb fotográfusok sorában tartja számon a romániai fotózás.

Az 1996-ban, 86 éves korában elhunyt Sztojka volt az egyik első olyan fotós, aki művészi szinten elsajátította a színes fényképezés technikáját. Fényképei számos romániai és külföldi kiállításon szerepeltek, több olyan fotóalbumba választották be munkáit, amelyek nemzetközi szinten is szakmai sikert arattak.

A művész családja úgy döntött, hogy a székelyudvarhelyi múzeum gondozására bízza a több ezer fekete-fehér fényképnegatívból és diapozitívból álló hagyatékot. A gyűjteményben a természetfotókon kívül az udvarhelyi 20. század számos pillanata visszaköszön, a néhai Márton Áron püspök, az udvarhelyi hétköznapok, sportesemények, könyvbemutatók, építkezések, még Ceauşescu látogatásai is.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek