Négyhavi mélypontra csökkent a nyersolaj ára

WL
Forrás: MTI
2012. május 07., hétfő 18:40
Négyhavi mélypontra csökkent a nyersolaj világpiaci ára hétfőn délutánra, mert a hét végi görög és francia választások eredményei alapján felerősödött a bizonytalanság, hogy folytatódnak-e a gazdasági megszorítások a két országban.

Közép-európai idő szerint 16.30 órakor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,65 dollár csökkenéssel 96,84 dolláron állt. Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta ára 89 cent gyengüléssel 112,29 dolláron volt.

Az euróövezet adóssággondjaival kapcsolatban ismét felerősödött aggodalmakkal párhuzamosan lassul az amerikai gazdaságnövekedés – a legújabb adatok szerint –, miközben az amerikai olajtartalék 22 éves csúcsra nőtt a múlt héten.

A nyersolaj ára már a negyedik egymást követő kereskedési napon csökkent hétfőn délután. Ez idő alatt a WTI ára 8 százalékkal, a Brenté 6 százalékkal esett.

Árcsökkentő volt még az a múlt héten ismertetett felmérés, amely szerint az OPEC áprilisi olajtermelése 2008 szeptembere óta legmagasabb szintre emelkedett. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 12 tagországának napi átlagos termelése 31,75 millió hordó volt áprilisban, jóval felülmúlta az olajkartell 30 millió hordó termelési kvótáját.

Címkék
ár, OPEC, nyersolaj, USA

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek