Nem tartják magukat a békemegállapodáshoz + Hang

DA
Lánchíd Rádió
A következő időszakot az határozza majd meg, hogy a szír ellenzéki erők mögött álló országok milyen erővel vesznek részt a katonai támogatásban.

A kedd reggeli határidő ellenére sem tartja magát az ENSZ-szel kötött békemegállapodáshoz a szíriai kormány. Erre az elkövetkezendő órákban sem valószínű, hogy sor kerül – mondta a Lánchíd Rádiónak adott interjújában a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tudományos főmunkatársa. Gazdik Gyula azt hangsúlyozta, hogy aránytalan különbség van a szemben álló felek katonai erejében, így a következő időszakot az határozza majd meg, hogy a szír ellenzéki erők mögött álló országok milyen erővel vesznek részt a katonai támogatásban.

A szír külügyminisztérium a békemegállapodás ellenére azt közölte, nem vonják ki csapataikat, mivel nem kaptak írásos garanciát a felkelőktől, hogy ők betartják a tűzszünetet. Közben a szíriai erők átlőttek a török határon egy menekülttábor mellett. Ketten meghaltak, 15-en pedig megsebesültek, köztük egy török tolmács is.

A szállásokra már 24 ezer menekült érkezett. Az ankarai vezetés ezért jelezte: ha a szám tovább emelkedik, szükségük lehet az ENSZ támogatására.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek