Örvendetes, hogy ennyit sikerült lefaragni

NT
Forrás: MTI
2011. december 02., péntek 20:14
Magyarország tíz éve többet költ, mint amennyit lehetne – mondta pénteki pásztói sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke szerint a költségvetési hiányt három százalék alá kell szorítani.

A magyar adósságállomány jelenleg 24-25 ezer milliárd forint, ennek a kétharmada az elmúlt nyolc évben jött össze – mondta Pokorni Zoltán. A GDP-arányos államadósság 82-83 százalék – tette hozzá.

Örvendetes viszont, hogy az államadósságból októberben és novemberben ezermilliárd forintot sikerült lefaragni. „Legfontosabb az államadósság csökkentése. Ez nehéz feladat úgy, hogy az európai gazdaság helyzete érződik Magyarországon. Hiába termelünk, ha a német vagy a francia piac is áll” – fogalmazott Pokorni Zoltán. Az unió a legmélyebb pénzügyi válságot éli át, csökkennek a reálbérek, különösen Görögországban, Lengyelországban és Romániában.

Az ország aktuális gazdaságpolitikájáról kifejtette, hogy feszessége nem megszorítás, hanem sokkal több annál: ezen intézkedések a nagy rendszerek átalakításával lehetővé teszik, hogy ne termelődjön újra a hiány. Egyik ilyen cél a nyugdíjrendszer átalakítása, ami rengeteg konfliktussal jár. Része az önkormányzatok megreformálása is, például a képviselők létszáma már a felére csökkent az előző ciklushoz képest. Viszont így is túl sok szintje van a magyar közigazgatásnak, ami pénzbe, időbe és energiába kerül.

Az oktatás helyzetéről a politikus elmondta, hogy a 3200 magyar önkormányzat közül 2200 tart fenn oktatási intézményt, de az iskolák színvonala között óriási a különbség, ami a gyerekek teljesítményén is mérhető. Ezen a jövőben változtatni kell.

Pokorni Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a jövő évi költségvetés három fő prioritást vesz figyelembe, a nyugdíjak vásárlóértékének megtartását, a nagy beruházások megvalósítását, illetve a közrend és a közbiztonság javítását.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek