Ritka freskókat fedeztek fel

BL
Forrás: MTI
2011. december 13., kedd 16:00
Egyedülálló, a 15. század közepéről származó freskókat fedeztek fel Karvina észak-morvaországi város templomában.

A festményeket a Szent Kereszt Felmagasztalása nevű templom falának 15 centiméter vastag gipszrétege alatt találták – mondta a cseh hírügynökségnek Andrea Cepla, a regionális örökségvédelmi intézet munkatársa. Tájékoztatása szerint a freskók az egyedüli ismert, és így a legrégebbi gótikus falfestmények Tescheni Szilézia cseh részén. „A freskóciklusok két szent életét mesélik el” – közölte. Az alkotásokon Szent Katalin és Szent Borbála megtérése látható, valamint a megkínzásuk és kivégzésük.

A Szent Katalin szenvedését megörökítő ciklus a legrégebbi falfestménysorozat, amely ebben a témában született Csehországban. „A ritka freskók felfedezése nem a puszta véletlen műve volt. Már korábban is feltételeztük, hogy gótikus festmények vannak a templomban. Egy tavaly végzett nyomozásunk pedig megerősítette az elgondolást” – tárta fel Cepla.

„Mindezektől függetlenül a képek témája és jó állapota meglepett bennünket” – jegyezte meg Daniel Vicha pap. Romana Balcarova restaurátor szerint a freskókat először a 16. században fedhették le gipsszel. A festmények letakarítása és helyreállítása jelenleg is tart. „Rekonstruálásukkor szigorú szabályokat kell betartani. Például nem pótolhatunk egy hiányzó fejet, mert ez nem engedélyezett gótikus festmények esetében” – húzta alá.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek