Szörnyű halál: elütötték a világhírű rendezőt

Baleset következtében elhunyt Theo Angelopulosz
NL
Forrás: MTI
2012. január 25., szerda 05:30
Közlekedési baleset következtében életét vesztette Theo Angelopulosz, a görög filmművészet világhírű mestere – közölte a rendőrség és orvosi források.

A 76 éves filmrendezőt kedden délután elütötte egy motoros Athén kikötőjének közelében, amikor át akart menni az úttesten. Súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, több csontja eltört, és állapotát tovább súlyosbította a belső vérzés. A kórházban négy órán át küzdöttek az életéért, de végül kedden este belehalt sérüléseibe. Negyvenöt percig kellett várni, mire a mentő kiérkezett a baleset helyszínére.

Theo Angelopulosz 1935. április 27-én született. A görög filmművészet jeles alkotójának munkáját számos díjjal jutalmazták a rangos európai filmfesztiválokon, így például megkapta a velencei Arany Oroszlánt és a cannes-i Arany Pálmát is. Nemrégiben kezdte meg legújabb filmjének forgatását, amelyben hazája és Európa válságát akarta ábrázolni. „Európa egy álom volt, amely nagyon gyorsan összeomlott” – mondta Angelopulosz még tavaly júniusban.


Felejthetetlen alkotása, Az örökkévalóság meg egy nap című filmje megkapta az Aranypálmát az 1998-as cannes-i filmfesztiválon, a Táj a ködben Ezüstoroszlánt nyert Velencében. A Harvey Keitel és Maia Morgenstern főszereplésével készült Odüsszeusz tekintete című filmjét a magyar művészmozik is sikerrel játszották a kilencvenes évek közepén.


A rendezővel dolgozó forgatócsoport tagjainak személyesen az egészségügyi minisztert kellett felhívniuk és megkérniük, hogy azonnal küldjön orvosokat a helyszínre és vigyék kórházba Angelopuloszt. Szemtanúk elmondása szerint Angelopulosz súlyos sokkot kapott az ütközéstől, de nem veszítette el eszméletét. Válságos állapotban szállították kórházba, s miközben az életéért küzdöttek, többször is megállt a szíve. A motor vezetője egy rendőr volt, de nem volt szolgálatban. A balesetben ő is megsérült, s kórházba szállították.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek