Adósságválság

„Ugyanazt a konzervdobozt rugdossuk”

Károly Gábor
Reuters, MTI
2011. december 23., péntek 22:59
A Standard & Poor’s ügyvezető igazgatója szerint az Európai Központi Bank közel 500 milliárd eurós, hároméves kölcsöne nem megoldás az euróövezet fő problémáira. Európa bankjait önmagában ez nem fogja megmenteni a leminősítésektől. A Moody’s szerint továbbra is Amerika a „világgazdaság központja”.

Továbbra is Amerika a „világgazdaság központja”

Az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „Aaa” államadós-besorolását alátámasztja, hogy Amerika változatlanul a világ gazdasági-pénzügyi központja, Ausztria szintén „Aaa” osztályzatának stabil kilátása ugyanakkor az euróövezeti válság megoldásától függ – egyebek mellett ez áll a Moody's Investors Service pénteken ismertetett év végi értékelésében.

A hitelminősítő az Egyesült Államokról megállapítja, hogy jóllehet a kormány pénzügyi ereje gyengült a pénzügyi rendszer támogatására végrehajtott intervenciók során, az amerikai „Aaa” besorolást alátámasztó alaptényezők azonban változatlanul „érintetlenek”. A Moody's e tényezők közé sorolja, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasága, és „még mindig” a világ pénzügyi és kereskedelmi centruma.

A hitelminősítő szerint hosszabb távon a dollár globális szerepe „eróziónak” indulhat, ám jelenleg a cég nem látja veszélyben az amerikai kormány hozzáférését a viszonylag alacsony költségű finanszírozási forrásokhoz.

A cég közölte: további deficitcsökkentő intézkedések elmaradása esetén „valamikor a következő egy-két évben” leminősítési felülvizsgálat alá veheti az amerikai adósbesorolást.

A Standard & Poor's már augusztusban leminősítette az amerikai államadós-besorolást, „Aa plusz”-ra rontva azt. Az S&P azzal indokolta a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a közép távú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az amerikai adósosztályzat kilátása a Fitch Ratings hitelminősítőnél is negatív, de a cég változatlanul „Aaa”-s osztályzattal tartja nyilván az Egyesült Államokat.

(MTI)

Hiába pumpált az Európai Központi Bank közel 500 milliárd eurót a pénzügyi rendszerbe, Európa bankjait ez nem biztos, hogy megmenti a leminősítésektől – állítja a Standard & Poor’s egy magas beosztású vezetője.

A hitelminősítő szinte a teljes eurózónát, beleértve annak legnagyobb bankjait – beleértve a Deutsche Bankot, a BNP Paribast, a Societe Generale-t valamint az UniCreditet – felülvizsgálat alá vette, míg a Barclays és a HSBC nem is úszta meg leminősítés nélkül a hónapot.

Az S&P ügyvezető igazgatója, Scott Bugie a Reutersnek elmondta, hogy az EKB hároméves kölcsöne, melyet a bankok számára tett elérhetővé, „példátlan”, de összességében „pozitív lépés” volt. Ugyanakkor ez kevés ahhoz, hogy megoldja a bankszektor fő problémáját, az óriási adósságállományát.

„Ez a lépés önmagában nem javítja a bankok hitelminősítői besorolásait. Az EKB beavatkozása nagy dolog. Nagyon olcsón majdnem 500 milliárd eurót adnak a bankoknak három évre. Bár ez nem oldja meg az alapvető problémákat” – fejtette ki Bugie. Az ügyvezető igazgató a központi bank ténykedését egy hasonlattal illusztrálta: „Olyan ez, mintha egy nagyon hosszú úton egy konzervdobozt rugdosnánk”, ez eltart egy darabig, de végül „még mindig ugyanazt az öreg konzervdobozt rugdossuk”.

Az EKB továbbra is ódzkodik attól, hogy a jelentősen eladósodott euróövezeti tagállamok adósságállományából vásároljon – állampapírok formájában. Ugyanakkor egyre több közgazdász szerint ez lehet az egyetlen út, hogy a régió megbirkózzon a válsággal. Bugie szerint a központi bank a héten megmutatta, hogy elkötelezett a válság megoldása mellett.

A Reutersnek két egymástól független kormányzati forrás elmondta, hogy januárig az S&P nem fogja kiadni a sokak által várt döntését a 15 euróövezeti tagállam adósbesorolásáról. A hitelminősítő Európa bankjainak több mint felét negatív megfigyelés alá vette, mely rövid távon leminősítést eredményezhet. Bugie hozzátette, hogy „2012 egy viharos év lehet”.

„Durva évre számítunk jövőre, melynek első negyedéve igen nehéznek tűnik. Olaszország egy komoly teszt előtt áll, mivel hatalmas adósságállománya miatt jelentős szuverén kötvénykibocsájtás előtt áll” – tette hozzá az S&P ügyvezető igazgatója.

A legmagasabb adósbesorolással bíró országok is nyomás alatt

A Moody’s Ausztriáról összeállított pénteki elemzésében kedvezőnek nevezi, hogy az osztrák hatóságok „lépéseket tettek” azoknak a potenciális terheknek a korlátozására, amelyek az osztrák bankrendszer jelentős kelet-közép-európai kitettségéből hárulhatnak az államra. A hitelminősítő szerint ugyanakkor „időbe telik”, amíg ezek az intézkedések eredményt hoznak.

A cég keddi értékelésben közölte, hogy az osztrák „Aaa” osztályzat stabil kilátása „egyre inkább” függ az euróövezeti válság megoldásától, mivel e válság most már elkezdte éreztetni negatív hatásait a központi valutauniós tagállamokban, így Ausztriában is. Minél hosszabb ideig elhúzódik az államadósság- és bankfinanszírozási piacok volatilitása, annál valószínűbb, hogy további hitelpiaci feszültség alakul ki a legtöbb euróövezeti ország, köztük az „Aaa” besorolású tagállamok esetében is.

A Moody’s hozzáteszi, hogy Ausztria – és a többi „Aaa” osztályzatú euróövezeti ország – besorolására valutauniós tagországok fizetőképtelenné válásának és euróövezeti távozásának esetleges „sorozata” is nyomást gyakorolna.

Más hitelminősítők nem sok reményt látnak az euróválság megoldására. A Fitch Ratings minapi londoni elemzésében közölte: a december 8–9-ei valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása „technikailag és politikailag elérhetetlen”.

Lánchíd Rádió Hangtár

További feliratkozási lehetőségek

MNO vezető hírek