A kisebbség az új többség

Kovács N. László, 2012. május 18., péntek 13:23
Jelentős demográfiai fordulóponthoz érkezett az Egyesült Államok: 2010 júliusa és 2011 júliusa között több ”színes” gyermek született, mint fehér.

Az említett időszakban 4 millió gyermek született az országban, többségük pedig a történelem során először nem a „többségi” társadalmat alkotó európai származású fehérek számát gyarapítja, hanem a különböző „kisebbségekét”. A különbség egyelőre inkább szimbolikus, mint döntő: a babák 50,4 százaléka tartozott valamilyen etnikai csoporthoz. A folyamat talán lassan, de egyelőre úgy tűnik, biztosan formálja át az amerikai társadalom képét: 2005-ben még több mint 55 százalékot tettek ki a fehér bébik, ma pedig már csak 49,6-ot.

Változóban van a kisebbségek megoszlása is. A feketék csak az 50 év feletti korcsoportban számítanak a legnagyobb kisebbségnek – a fiatalabbak közt a hispánok már megelőzték őket. Ez a trend a születésekben is megmutatkozik, a vizsgált időszakban ugyanis majd’ kétszer annyi spanyol ajkú gyermek jött világra, mint fekete. Ugyanakkor rohamosan szaporodnak az ázsiai-amerikaiak is: az ő gyermekeik mintegy 5 százalékát teszik ki az összes született babának.

A fehérek jövőjét féltők általában a bevándorlást hibáztatják a csökkenő arányszámokért. A demográfiai hivatal jelentése szerint azonban nem ez a helyzet: az elöregedő fehér társadalom legalább annyira „hibás” a kisebbségek térnyeréséért. A születések száma 10 százalékkal csökkent körükben – többel, mint bármelyik más etnikai csoportnál. 1000 fehér halálesetre csupán 1025 születés jut, míg a hispánoknál ugyanez az arány 1000:3940.

„A növekvő diverzitás azt jelenti, Amerika jövőjét nagy mértékben jelenlegi kisebbségei fogják meghatározni” – fogalmazott Steve Murdock szociológus. Az új helyzet azonban új gondokkal is jár, a lassan többségbe kerülő kisebbségek körében ugyanis háromszor magasabb a szegénységben élők száma, és jóval alacsonyabb az iskolázottsági ráta is. A vagyon túlnyomó része továbbra is az öregedő, egyre inkább háttérbe szoruló fehérek kezében összpontosul, ez pedig komoly társadalmi problémákhoz vezethet a jövőben. „Ez az előttünk álló legjelentősebb kihívás – fogalmaz Murdock. – El kell érnünk, hogy minden amerikai olyan képességekhez juthasson, melyek segítségével megállja a helyét a világban – ez nem csupán az ő érdekük, de az országé is”.

(The Wall Street Journal, wsj.com, The Guardian, guardian.co.uk)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása