"Richard Nixon óta nem láttunk politikust ennyire titkolózni"

Kovács N. László, 2012. július 18., szerda 19:48
Durvuló kampány Amerikában: egy liberális csoport reklámfilmje Richard Nixonhoz hasonlítja Mitt Romneyt, a republikánusok elnökjelöltjét.

A demokraták balszárnyához köthető MoveOn.org nevű politikai nonprofit csoportosulás legújabb filmjében mindent elkövet, hogy összekösse a legellentmondásosabb amerikai politikust és Mitt Romneyt. A hirdetés címe „Tricky Mitt” (Nixont a Watergate-ügy után „Tricky Dick”-nek nevezték), a videó pedig Romney szájába adja a bűncselekményen rajtakapott elnök híres szavait: „Nem vagyok rossz ember.” Az összehasonlítás alapja, hogy Romney nem hajlandó nyilvánosságra hozni régebbi adóbevallásait – a demokraták szerint azért, mivel azok Kajmán-szigeteki milliárdokról és egyéb kellemetlen részletekről árulkodnának. „Richard Nixon óta nem láttunk politikust ennyire titkolózni” – fogalmazott David Axelrod, Barack Obama vezető kampánytanácsadója.

A MoveOn-videó említést tesz az elnök kampányának kedvenc témájáról, azaz Romney befektetéskezelőként eltöltött éveiről is. A republikánus politikus nemrég nehéz helyzetbe került, amikor kiderült, még 2002-ben is vezető szerepet töltött be a Bain Capital nevű vállalatban, mely az új évezred kezdetén vállalkozásokat vásárolt fel és vitt csődbe, és amerikai munkahelyeket szervezett ki külföldre. Romney korábban azt állította, már 1999-ben, a kifogásolható tettek előtt kilépett a cégtől, a hivatalos dokumentumok azonban mást mutatnak. A konzervatív politikus most arról beszél, az utolsó három évben csak „névleges” címet birtokolt a Bainnél, 2002-ben pedig „visszamenőlegesen is” visszavonult a vállalattól. A magyarázat nem hangzik túlságosan meggyőzőnek – akármi is az igazság, úgy tűnik, ezt a csatát Obama nyerte.

(CBS News, Cbsnews.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása