"A valódi nemi erőszakból nem születhet gyerek"

Kovács N. László, 2012. augusztus 20., hétfő 12:32
Óriási felháborodást váltottak ki egy republikánus szenátorjelölt megjegyzései. Todd Akin hajmeresztő véleményt fogalmazott meg a nemi erőszakról.

Akin a republikánus párt keményvonalas ágához tartozik, legalábbis ami az abortuszjogokat illeti: minden esetben, még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetében sem engedné meg a nőknek a terhesség megszakítását. Egy helyi televízió műsorában azt is elmondta, miért. „Először is, amennyire én tudom, az erőszakból származó terhesség kifejezetten ritka. Ha valóban nemi erőszak történt, a női test védekezik, és leállítja az egészet – fogalmazott a politikus. – Persze, valami büntetést ki kell róni, de nem a gyermeket kell támadnunk, hanem a gonosztevőt.” A nézetet, miszerint számos nő csupán azért „tetteti”, hogy megerőszakolták, hogy könnyebben abortuszhoz jusson, már több konzervatív politikus is megfogalmazta az elmúlt évek során. Maga Akin is beszélt már arról, hogy szerinte a legtöbb ilyen esetet csupán azért jelentik az „áldozatok”, hogy jobb helyzetből kezdjék a válópert megunt férjük ellen.

Egy tanulmány szerint évente több tízezer nő esik teherbe megerőszakolójától. Akin kijelentése ugyanakkor nem csupán otromba tudománytalansága miatt háborította fel a közvéleményt. „Egyszerűen érthetetlen, hogy valakit ennyire hidegen hagyjon a nemi erőszak által okozott érzelmi és fizikai trauma – fogalmazott Claire McCaskil, Akin ellenfele a szenátusi székért folytatott harcban. – Az pedig, hogy egy politikus ilyen könnyedén vesz egy súlyos bűntényt, több mint sértő.” Akin persze igyekezett visszakozni, közleményben fejezte ki sajnálatát „rosszul fogalmazott” kijelentései miatt.

A terhességmegszakítás és a születésszabályozás kérdése fontos kampánytéma az idei választások során. Barack Obama nemrég rendeletben kötelezte az egyházi intézményeket dolgozóik fogamzásgátlóval való ellátására. Az ellenzék – és egyes egyházak – szerint ez a vallásszabadság elleni támadással ért fel. A liberálisok erre azzal kontráztak, hogy a Romney és a konzervatívok által képviselt abortuszellenes álláspont meg a nők nehezen kivívott jogai elleni háborúval ér fel. Obama továbbra is népszerűbb a gyengébb nem körében, Romney-nak ezért óvatosan kell a kérdéshez nyúlnia. Nem véletlen, hogy Akin kijelentését követően az elnökjelölt közleményt adott ki, melyben leszögezi, ő támogatja az erőszakból fogant magzat elhajtását.

The Washington Post (washingtonpost.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés