Amerika nem támogatja a Szezám utcát

MD, 2012. június 6., szerda 14:14
Korrupciós gyanú miatt megszüntette a Szezám utca című gyerekműsor pakisztáni verziójának finanszírozását az amerikai kormány.

A húszmillió dolláros vállalkozás támogatásának törlését kedden jelentették be amerikai illetékesek. A korrupciós vádakban a népszerű amerikai gyerekműsor pakisztáni partnere, a Rafi Peer bábszínházi társulat érintett.

Az ismert főhősön, Elmón kívül egy sor pakisztáni szereplőt felvonultató helyi Szezám utca-sorozatot – Sim Sim Hamara címmel – tavaly év végén kezdték sugározni, és legalább három évadra tervezték a kifutását. A széria hetente jelentkezett urdu nyelvű adással a pakisztáni televízióban, emellett regionális sugárzásban további négy nyelven. Amerikai részről a pakisztáni gyerekek műveltségének fejlesztése volt a cél, mivel az ország kisiskolás korosztályának egyharmada nem jár iskolába. Egyúttal a pedagógiai program része volt a toleranciára nevelés az országban elharapódzó radikális nézetek miatt.

Az Egyesült Államok a projekt finanszírozásának törlése mellett vizsgálatot is indított a korrupciós vádakkal kapcsolatban. A csalásról és visszaélésről telefonos bejelentésből értesültek az illetékesek.

Mint Mark Toner amerikai külügyi szóvivő elmondta, eddig 6,7 millió dollárt költöttek a tervezett húszmillióból a sorozatra.

A Pakistan Today című napilap szerint a pakisztáni társulat korábbi adósságai fedezésére is költött a támogatásból, és bőkezű szerződéseket juttatott a vezetőség rokoni körének.

Faizán Petzáda, a Rafi Peer ügyvezetője – aki számos családtagjával együtt irányítja a színházi műhelyet – közleményében határozottan tagadta a korrupciós vádakat, és kijelentette, hogy a támogatás megszüntetésének hátterében az áll, hogy elapadtak a pénzügyi források. Közös megegyezéssel szeptemberben fejeződött volna be az amerikai támogatás – tette hozzá, megjegyezve, hogy a Rafi Peer ezek után új forrásokból kívánja finanszírozni a produkciót.

A Szezám utca 1969-ben került először az amerikai képernyőkre. A washingtoni kormány a Sesame Workshop nonprofit szervezettel együttműködve mintegy húsz országban segített a gyerekprogram helyi megvalósításában, köztük olyan muzulmán országokban, mint Indonézia vagy Banglades.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés