Berlint is megfenyíti Brüsszel?

Keresztes Lajos, 2012. március 24., szombat 13:36
A konzervatív német napilap Az úgynevezett gyorsfagyasztási eljárás nem elég Brüsszelnek című cikkében foglalkozik az Európai Bizottság és Berlin közötti mind élesebb vitával.

A brüsszeli bizottság csütörtökön elutasította a berlini igazságügyi minisztérium javaslatát az előzetes adattárolásról kirobbant vita megoldásáról. Cecilia Malmström belügyi biztos szóvivője Brüsszelben kijelentette, a Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) berlini igazságügyi miniszter által ajánlott úgynevezett gyorsfagyasztási eljárás nem felel meg az uniós jogi elvárásoknak.

Amint az már korábban kiszivárgott, a bizottság csütörtökön utolsó figyelmeztetésben részesítette a berlini kormányt. Ebben négyhetes határidőt adott, hogy a kabinet átültesse a német jogba az uniós előírást. A levélben attól óvják a szövetségi kormányt, hogy nem teljesítés esetén az uniós bizottságnál kezdeményezhetik a pénzbüntetést is, amely a tapasztalat szerint milliós nagyságrendű lehet. A bizottság ugyanakkor a törvény elfogadását nem várja el Berlintől egy hónapon belül, pusztán a politikai akarat demonstrációját kívánják számon kérni.

A 2006-ben elfogadott irányelv arra kötelezi a távközlési vállalkozásokat, hogy minden tagállamban a telefon, az SMS és az e-mail forgalom kiválasztott adatait (név, idő, hely, a kapcsolat időtartama) hat hónaptól két évig megőrizze, és a bűnüldöző hatóság rendelkezésére bocsássa a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban. Az irányelvet a gyakorlatba ültető német törvényt 2010-ben az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította, de magát az irányelvet nem. Azóta a koalíció képtelen volt megállapodni az új törvényben.

Az úgynevezett gyorsfagyasztásos eljárás alapötlete, hogy egy gyanúsított személy adatait elmentik („lefagyasztják”) és ezt követően bírói utasításra továbbíthatnák a bűnüldöző szerveknek („felolvaszthatnák”).

Christine Lambrecht, az SPD frakcióvezető-helyettese azzal vádolta Leutheusser-Schnarrenbergert, hogy tüntető nyugalommal szeretné kibekkelni az eseményeket. A Zöldek részéről Claudia Roth pártelnök és Malte Spitz elnökségi tag magát a gyorsfagyasztási eljárást is elfogadhatatlannak nevezte, mert ez is tartalmazza az indok nélküli adatrögzítést.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása