Bush örökre a Fehér Házba költözött

Kovács N. László, 2012. június 1., péntek 15:17
Néhány fagyos pillantástól eltekintve jó hangulatban telt George W. Bush hivatalos portréjának leleplezése. Az előző elnök ismét megcsillogtatta sajátos humorát, de még Barack Obamának is volt néhány kedves szava sokat kritizált elődjéhez.

Három hosszú év után tért vissza a Fehér Házba George W. Bush, hogy részt vegyen hivatalos portréja leleplezésén, mely ezt követően örökkön-örökké az elnöki rezidencia Nagy Halljában fog lógni. Az előző elnök fogadása mindig némileg kényes esemény, hiszen Obama is főként Busht kritizálva jutott pozíciójához, sőt máig elődje rossz döntéseit okolja az ország nehéz helyzetéért. A politikai nézeteltéréseket azonban erre a délutánra félretették. Obama megköszönte elődjének, hogy 2008-ban mindent megtett a gyors és zökkenőmentes átmenetért, és elmondta, az ikertornyok romjain álló, az embereket hangosbeszélőn buzdító Bush képe örökre vele fog maradni mint a „hihetetlen erő és eltökéltség mintapéldája”. Mindezeken felül ráadásul remek sportcsatornacsomagot hagyott hátra a Fehér Házban – jegyezte meg Obama nevetve.

Bush, aki hosszú évek után először jelent meg hivatalos szerepkörében, szintén elemében volt. „Köszönöm, hogy ismét összejöhetett a zsivány banda – legalább az akasztásomra” – üdvözölte Obamát, egykori személyzetét és főbb tanácsadóit értve a „banda” alatt. – Mindenesetre megnyugtat a tudat, hogy ha utódom ezek után nehéz kérdésekkel küzdve az épület folyosóit rója, megállhat a portrém előtt, és elgondolkodhat: Vajon mit csinálna most George?” – viccelődött tovább Bush. Persze nem az egész beszéd a poénokról szólt: az előző elnök könnyeivel küszködve köszönte meg édesapjának – „a negyvenegyesnek”, azaz George H. W. Bush negyvenegyedik elnöknek –, hogy mindig megadta neki a „feltétel nélküli szeretet ajándékát”.

George W. Bush hivatalos portréja az Ovális Irodában, egyik kedvenc festménye („A Charge to Keep”) előtt állva ábrázolja az elnököt. A first lady, Laura Bush a Zöld Szobában áll és hosszú estélyi ruhát visel a festményen. Mindkét alkotást John Howard Sanden festőművész készítette

The Wall Street Journal (wsj.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása