Családjukat gazdagítják a képviselők

Kovács N. László, 2012. március 24., szombat 14:24
Az amerikai képviselőház tagjainak majd fele vétkes a nepotizmus bűnében: ennyien juttattak politikai forrásokat saját családjuknak.

Az Állampolgárok a Felelősségteljes és Etikus Washingtonért (CREW) nevű nonprofit civil szervezet kilenc hónapon át kutatta a nyilvános kampányfinanszírozási adatokat „családi ügyek” nyomai után. Eredményeiket most egy 350 oldalas tanulmányban összegezték, amelyből kiderül, 248 képviselő (republikánusok és demokraták nagyjából egyenlő arányban) „hozta helyzetbe” családját.

A leggyakoribb a rokonok kampányban való alkalmazása. Ennek mestere Ron Paul, a republikánusok egyik elnökjelölt-aspiránsa, aki egyébként olyannyira ellenzi a szövetségi pénzosztást, hogy még az egyébként neki járó titkosszolgálati védőegységet is visszautasította. Támogatói pénzével azonban, úgy tűnik, már nem ennyire fifikás. Kampánya ugyanis bátyját, lányát, annak anyósát, fiú- és lányunokáját, továbbá az utóbbi férjét is alkalmazza, több mint 300 ezer dolláros fizetésért. Mások saját forrásaikból támogatják gyermekeik politikai karrierét: így tett például egy texasi demokrata, aki lánya újraválasztási kampányához járult hozzá adományozói pénzéből. Ugyanez a politikus feleségének is segített: elintézte, hogy szövetségi támogatást kapjon a kórház, ahol dolgozik.

A legtöbb eset ezeket a mintákat követi, csupán az összegek és a rokoni viszonyok változnak. A törvények szigorúan tiltják a kampánypénzek magáncélú felhasználását, ezek a juttatások azonban hivatalosan nem tartoznak ebbe a körbe. A gyakorlat azonban igazolja azt a közkeletű elképzelést, miszerint a politikusokat legalább annyira saját – és családjuk – jóléte viszi a közéletbe, mint az elhivatottság. „Igaz, hogy ezek legtöbbször törvényes lépések, mégis komoly etikai problémákat vetnek fel. Azt hiszem, ha a támogatók tudnák, mire költik a pénzüket, alaposan fel lennének háborodva” – fogalmazott Melanie Sloan, a CREW igazgatója.

(The New York Times, nytimes.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása