Egy politikus, aki ott ugrik be, ahol szükség van rá

Keresztes Lajos, 2012. május 17., csütörtök 13:10
Angela Merkel álláspontjának védelme a legfontosabb feladata Peter Altmaier leendő német környezetvédelmi miniszternek – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.
Mint azt megírtuk, Angela Merkel német kancellár szerdán menesztette kormányából Norbert Röttgen környezetvédelmi minisztert, aki a vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai választáson minden korábbinál gyengébben szereplő konzervatívok listavezetője volt.

A leendő német környezetvédelmi miniszter, Peter Altmaier volt az egyik olyan utolsó személy, aki Christian Wulff egykori államfőt a botrányai és kétes hitelügyletei után is védelmezte a nyilvánosság előtt. Így legalább egy embert tudott Angela Merkel a szövetségi elnök oldalán anélkül, hogy túlzottan ki kellett volna állnia Wulff mellett.

Válságkezelés szoros együttműködésben Angela Merkellel – ez már meghatározása alapján is Altmaier munkaköre. A frakcióigazgató feladata, hogy a CDU/CSU-frakció képviselőit nehéz kérdésekben is a kancellári irányvonal melletti kitartásra bírja. Neki kell arról gondoskodnia, hogy a szavazásoknál jelen legyenek és akkor helyesen voksoljanak. Ezt a munkát olyan személy nem kaphatja, aki képtelen Angela Merkellel együttműködni. Akire viszont a feladatot rábízták, az automatikusan a harcok elhárítójává válik.

Altmaiernek nemcsak Christian Wulff védelmezését kellett ellátnia, hanem a kereszténydemokraták álláspontját is az adósságválságban. S tavaly nyáron, amikor mindenki más szabadságon volt, Peter Altmaier őrséget állt. Ő volt az, aki azonnal ellentámadásba lendült a konkurenciával, a kalózokkal szemben. Hatékonyan vonta magára a nyilvánosság figyelmét, a Twitteren és újságban is publikált.

Az új miniszter a CDU-hoz is hűséges, amióta 15 évesen belépett a kereszténydemokraták ifjúsági szervezetébe. 1994-ben választották az akkori uniós hivatalnokot a Bundestagba a tartományi listáról. Csak a környezetvédelem politikai súlypontja nem volt eddig felismerhető a munkájában – leszámítva a tagságát az úgynevezett „pizzakapcsolatban”. A 90-es években ugyanis szokás volt, hogy fiatal kereszténydemokrata és zöldpárti képviselők együtt pizzáztak. „Ám egy igazi söprögető mindig ott ugrik be, ahol szükség van rá” – olvasható a politikusról a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása