„Elegem lett abból, hogy a médiában csak negatívan tudósítanak”

Keresztes Lajos, 2012. március 2., péntek 13:50
A török közösség mozgósítását tűzte ki célul az a fiatal török származású, Ausztriában nevelkedett szerző, aki provokatív könyvet írt a bevándorlólétről – olvasható a Die Pressében.

„Többen vagyunk. Fiatalabbak vagyunk. Éhesebbek vagyunk. Gazdaságunk gyorsabban növekszik. Erősebbek vagyunk” – ez az az öt tézis, amellyel Inan Türkmen tudatosan provokál könyvében. A könyv címében szereplő többes szám első személy („Jövünk”) alatt a törököket érti. A 25 éves szerző szerdán hivatalosan bemutatott könyvében megpróbálja a török közösséget mozgósítani. „Nekem elegem lett abból, hogy a médiában csak negatív összefüggésben tudósítanak a törökökről és Törökországról” – nyilatkozta a Die Pressének. Türkmen török bevándorlók fiaként Linzben nevelkedett és Bécsben tanult. Egy olyan generáció képviselője, aki mindkét nyelvet és mindkét kultúrát ismeri.

Szerinte generációja tagjai számára a közbeszédben nem kapnak elég teret a kétnyelvűségben és multikulturalitásában megbúvó lehetőségek, csak a hiányosságok. „Mi vagyunk az első számú ellenségkép” – véli Türkmen, és úgy fogalmaz, a kép „a törökországi származásunk és a muzulmánságunk miatt negatívabb már nem lehet”. Sokan már visszavonulót fújtak és ellenségképszerep miatt belső emigrációba menekültek, vagy hátat fordítottak az országnak és Törökországban próbáltak szerencsét, mert ott nő a gazdaság, megfelelőek a munkahelyek, és nem létezik diszkrimináció.

Türkmen könyvében olyan képet rajzol Törökországról, amelytől Európa tanulhat: például a nők aránya a vezető török menedzserek körében majdnem hatszor akkora, mint az uniós átlag. A török jólét mostanában gyorsabban nőtt, mint az EU-ban. S a törökök összességében jóval „éhesebbek”. Türkmennek nem mindig sikerül a könyvében különválasztania Törökországot és a diaszpórában élő törököket. Bevallja, hogy a török közösségben is léteznek problémák, elkülönülési tendenciák, s beszélni kell a kényszerházasságról. De – mint hangsúlyozza – könyvét provokációnak szánja, „mert ezzel Ausztriában sok mindent el lehet érni”. Türkmen utal Heinz-Christian Strachéra, az FPÖ elnökére: „Ő sem tesz mást, mint provokál és sérteget.”

(Die Presse)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása