Évente több száz ártatlan kerül börtönbe

Kovács N. László, 2012. május 21., hétfő 22:20
Az elmúlt húsz év során több mint 2000 esetben sújtott le a nem megfelelő személyre az igazságszolgáltatás pörölye – derül ki a felmentéseket tanulmányozó kutatók legújabb adataiból.

A University of Michigan és a Northwestern University hibás ítéletekkel foglalkozó szervezetei adatbázist hoztak létre a téves döntésekből, több mint 2000 bejegyzéssel. A cél, hogy megtalálják azokat az okokat, melyek révén előfordulhat, hogy nem a megfelelő személyt ítéli el a bíróság. „Minél többet tudunk a jelenségről, annál hatásosabban akadályozhatjuk meg terjedését” – fogalmaz Samuel Gross jogászprofesszor. Kiderült például, hogy gyilkosság és nemi erőszak esetében a leggyakoribb a hibás ítélet. Az okok közt előkelő helyen szerepel a rendőri korrupció, a hamisan valló tanúk, de az ártatlan, magát mégis bűnösnek valló gyanúsítottak száma is meglepően magas, melyért az adatbázis összeállítói szerint az intenzív, sokszor szuggesztív kihallgatási módszerek tehetők felelőssé.

Az adatbázis 1989-től, a DNS-vizsgálat elterjedésének idejétől számítva tartalmazza a felmentéseket. A 2000 feletti szám önmagában is megdöbbentő, ám a kutatók szerint ez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen számtalan megye nem teszi közzé az ezzel a kérdéssel kapcsolatos statisztikákat. A hibás ítéletek pedig mindennaposak: egy Bennie Starks nevű férfi csupán néhány nappal ezelőtt szabadulhatott egy illinois-i börtönből, mivel a DNS-elemzés megállapította, hogy ártatlan. Nemi erőszakért zárták be – húsz évvel ezelőtt.

(Los Angeles Times, latimes.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása