Megy a (szélső)bal

Keresztes Lajos, 2012. május 9., szerda 19:21
A Tages-Anzeiger című baloldali-liberális zürichi napilap Közel hatszor több szélsőbaloldali, mint szélsőjobboldali erőszakcselekmény című cikkében elemzik a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (NDB) legfrissebb jelentését.

Ueli Maurer (SVP) svájci védelmi miniszter meggyőződése, hogy a megoldandó feladatokra vonatkozó tervei összeegyeztethetők az alapjogok védelmével. A leendő hírszerzési törvénynek a célkonfliktust mértékkel kell megoldania – írta a 2012-es titkosszolgálati helyzetleírásában. A törvénytervezet beterjesztését erre az esztendőre várják. Az első tervezetet a parlament visszadobta, mert az első változatban tervezett lehallgatási lehetőségek a honatyák szerint túl messze mentek. A titkosszolgálat azt szeretné, hogy a mostani helyzethez képest bővítsék a lehetőségeit. A most érvényes jogszabályok szerint például megfigyeléseit csak közterületen végezheti.

A titkosszolgálati megfigyelésekben saját adatai szerint visszafogottabb lenne a jövőben, miután a parlamenti felügyelőbizottság az adatok jogtalan gyűjtése miatt élesen bírálta. Az NDB már nem figyel minden neonácit, holokauszttagadót, rasszistát. vagy éppen propagandaanyag-gyűjtőt – áll a jelentésben. Ezt követően csak olyan személyeket fognak megfigyelni, akik erőszakos cselekményekre szólítanak fel, vagy ismert képviselői egy szervezetnek, melyek a megfigyelői listán szerepelnek. A még elintézetlen ügyek feldolgozása tervszerűen halad előre – írta Maurer az előszóban.

A tavalyi esztendőben az erőszakcselekmények száma enyhén csökkent. 2011-ben az NDB 244 szélsőbaloldali cselekményről tudott, ebből 113 számított erőszakosnak (Azelőtt: 254 és 109 ilyen eseményt jegyeztek fel.) Szélsőjobboldali hátterű cselekményekből az NDB 51-ről szerzett tudomást, ebből 18-hoz kapcsolódott erőszak (ez 2010-ben 55 és 13 volt.) Egyetlen erőszakcselekményt sem követtek el szélsőséges állatvédők. Erőszakcselekmények közé számítja a hírszerzés a levélbomba-merényleteket és a megkárosított homlokzatokat is. Jelenleg az erőszakcselekmények szinte kizárólag szélsőbaloldali formában jelentkeznek – áll az NDB beszámolójában. A szélsőbaloldaliak ugyanakkor láthatóan nem tudnak a kapitalizmust élesen bíráló közhangulatból profitálni.

Az NDB a szélsőjobboldali erőszakcselekmények száma csökkenésének egyik lehetséges magyarázatát abban látja, hogy szeretnék magukat politikai posztokra választatni. Az, hogy általánosságban csökkennek a szélsőjobboldali cselekmények, a rasszizmus tényállásának büntetőjogi üldözésével függ össze, ami egyes rendezvények esetében titoktartásra ösztönöz. A 2012-es helyzetelemzés foglalkozik az „arab tavasszal” és annak lehetséges következményeivel is. A következő években általánosságban és tartósan magas migrációval számol az arab térségből.

Aggodalmat kelt a titkosszolgálatban az internetes támadások kockázata. A hálózatok összekapcsolása lehetővé teszi a tisztán pénzügyi motivációjú bűnözőknek is, hogy egy az államot veszélyeztető vagy károsító akciót hajtsanak végre. Az is előre látható, hogy az állam és titkosszolgálataik gyakrabban nyúlnak az internetes támadások lehetőségéhez.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása