New Yorkban landol az űrsikló

Kovács N. László, 2012. március 4., 11:25, frissítve: 14:16
Utolsó útjára indul az Enterprise, az amerikai űrsiklóprogram prototípusa.

A legendás űrrepülő sosem hagyta el a Föld légterét, hiszen csak prototípusnak készült. A hetvenes években különböző tesztek során bizonyította a program potenciálját, azóta azonban hangárban pihent. 2003-tól kezdve a virginiai Smithsonian Polgári- és Űrrepülési Múzeumban pihent, most azonban a NASA „újraosztotta” űrsiklóit, a Smithsonian így megkapja a legtöbbet használt Discoveryt, a prototípus pedig a New York-i Intrepid Múzeumba kerül, mely szintén repüléssel kapcsolatos ereklyék gyűjtésével foglalkozik.

Az Enterprise két éve készül utolsó útjára, ez alatt a NASA szakemberei megbizonyosodtak róla, hogy minden megfelelően működik a „motorháztető” alatt. Persze nem saját szárnyán fog New Yorkba repülni, az a Boeing 747-es szállítja majd, melyet a hetvenes évek tesztjeinél is használtak. Leszállás után a sikló két hónapon át pihen majd a JFK reptéren, ezt követően pedig hajóra rakják, és elszállítják az Intrepidbe, melynek a Hudson folyón álló repülőgép-anyahajó ad otthont.

A múzeum fedélzetén kap majd helyet az Enterprise, ahol speciális védősátrat emelnek majd neki, hogy védjék az elemek romboló erejétől. Még ez sem az utolsó állomás azonban: az űrsikló végső nyughelyének az Intrepid igazgatósága egy teljesen új, 85 milliós épületet tervez az anyahajóval szemben – a beruházás azonban késlekedik, a tervezett helyen pedig egyelőre csak a fű nő.

(MSNBC, msnbc.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása