„Nyolc másodperc alatt célba érnek az atomrakéták”

Kovács N. László, 2012. június 15., péntek 21:59
Nukleáris katasztrófától rettegett a brit külügyi vezérkar, miután pakisztáni tábornokok országuk rakétáival hencegtek egy hivatalos ebéden – derül ki Alastair Campbell egykori kommunikációs igazgató feljegyzéseiből.

A Blair-féle munkáspárti kormány vezető kommunikációs guruja részletekben jelenteti meg feljegyzéseit, amelyeket 2001 és 2003 között készített. A legújabb fejezet legérdekesebb momentuma egy pakisztáni hivatalos vacsora leírása, mely 2001 októberében esett meg. „Ott ültem két ötcsillagos tábornok között, akik az idő nagy részét arra fordították, hogy felsorolják az atrocitásokat, melyeket az indiaiak népük ellen elkövettek – emlékszik vissza Campbell. – Szentül hitték, hogy India egy nap atomháborút fog indítani ellenük, „el akarja intézni” őket. Amikor felálltunk, és elköszöntünk, az egyik generális még utánam szólt: „Mondják meg az indiaiaknak, hogy nyolc másodperc alatt célba érnek a rakétáink” – olvasható a naplóban.

A két ország közti helyzet vészesen rosszabbodni kezdett a 2001. decemberi támadást követően, amikor az indiai parlamentet megostromló terroristák hét embert megöltek – a milicisták Delhi szerint Iszlámábád utasítására vagy legalábbis tudtával cselekedtek. Tony Blair miniszterelnök a régióba látogatott, hogy enyhítse a helyzetet, vezérkara azonban igencsak borúlátó volt. David Manning fő külpolitikai tanácsadó egyenesen úgy fogalmazott, Pakisztán „hajlandó a visszafogottság nélküli nukleáris háborúra”, ugyanakkor India is készült az összecsapásokra – úgy számoltak, hogy a Kasmírban állomásozó egymilliós hadsereg felét elveszthetik, ha háborúra kerül a sor.

A két közel-keleti állam közt azóta némileg javult a viszony, bár India továbbra is terrorista csoportok támogatásával vádolja 1947-ben függetlenedett ősellenségét.

(The Guardian, guardian.co.uk)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása