Ő lesz az amerikai politika következő sztárja?

Kovács N. László, 2012. július 31., kedd 20:29
Julián Castro, San Antonio mexikói származású polgármestere mondja el a legfontosabb beszédet a demokrata párt elnökjelölő gyűlésén.

2004 után ugyanis ismét egy fiatal és kevéssé ismert, ám ambiciózus és tehetséges politikus mondja majd el a közgyűlés legfontosabbnak tartott, úgynevezett keynote beszédét – a kiválasztott személyt azonban most nem Barack Obamának, hanem Julián Castrónak hívják. A texasi San Antonio polgármestere maga jelentette be az örömteli hírt. „Tudatában vagyok, milyen magasra tették a mércét az elődeim – fogalmazott közleményében. – Tudom, milyen messzire jutottunk az elmúlt három és fél évben. Barack Obama visszahozta a gazdaságot a szakadék széléről, megmentette az autóipart, melyet Mitt Romney veszni hagyott volna. Ugyanakkor azt is tudom, hogy még nem végeztünk. Rengeteg munka áll előttünk” – magyarázta Castro.

A választás és a hasonlóság nem meglepő. Azzal, hogy egy ilyen fiatal és sikeres politikust szerepeltetnek Obama előtt, a demokrata kampánystratégák nyilván azokra az időkre kívánják emlékeztetni a választókat, amikor a jelenlegi elnök még nagy ígéret volt és nem kisebb vagy nagyobb csalódás. Ennél azonban jóval lényegesebb Castro mexikói származása. A hispán kisebbség ugyanis – amellett, hogy lélekszáma évről évre rohamosan növekszik – számos kétes kimenetelű államban lehet a mérleg nyelve. A pártok ezért mindent megtesznek azért, hogy elnyerjék a „latino” népcsoport támogatását: Obama és Romney is külön rájuk szabott – természetesen spanyol nyelvű – reklámokkal és különféle programokkal kívánja megnyerni a kisebbségi szavazatokat. Talán mindent elmond a hispánok fontosságáról, hogy Castro kiválasztását is először az Univision nevű spanyol nyelvű televíziós csatornán jelentették be.

A jelölőgyűlés most egyik oldalon sem lesz különösen izgalmas, hiszen mind az elnök, mind republikánus vetélytársa, Mitt Romney egyedül indul a posztért. A nagyszabású, több napon át tartó kongresszus azonban jó dobbantódeszka az ambiciózus politikusoknak, akik – különösen a „keynote” beszéd során – bemutatkozhatnak az egész nemzet előtt. Így indult Barack Obama menetelése az elnökség felé 2004-ben, Castro szereplése tehát azt jelzi, ideje megjegyezni a texasi politikus nevét. A republikánusoknál a hírek szerint Chris Christie, New Jersey népszerű kormányzója mondja majd el a fontos beszédet, akit sokan már a jelenlegi választás során is elnöki esélyesnek tartottak volna – ha hajlandó elindulni.

(The New York Times, Nytimes.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása