Obama ezt is megteszi a választási győzelemért

Kovács N. László, 2012. június 15., péntek 19:30, frissítve: péntek 19:46
Az amerikai kormány komoly lépést tett az illegális bevándorlók helyzetének megoldása érdekében: a tanuló, törvénytisztelő fiatalokat ezek után nem fogják kiutasítani.

A frissen bejelentett rendelet értelmében azoknak illegális bevándorlóknak, akik 16 és 30 év közt vannak, legalább érettségivel rendelkeznek, vagy szolgáltak a katonaságban, és még sosem gyűlt meg a bajuk a rendőrséggel, mától kezdve nem kell félniük a kiutasítástól. Ezenkívül jelentkezhetnek munkavállalási engedélyért is, mely két évre szól, ám korlátlanul megújítható. A védettség feltétele, hogy az illető már legalább öt éve az országban tartózkodjon, az új szabály tehát nem fog menekültáradatot indítani. A folyamat ezenfelül nem vezet állampolgársághoz, ám biztonságos helyzetbe hozza azokat a törvénytisztelő, tanuló vagy szolgáló bevándorlókat, akiket eddig minden pillanatban fenyegetett a kitoloncolás veszélye.

A terv elnöki rendelettel kínál részleges gyógyírt a bevándorlókérdésre, melynek megoldását Barack Obama már 2008-ban megígérte. A törvényhozás megkerülésére azért volt szükség, mivel az elnök korábbi javaslatát, mely a jelenlegi rendelkezésnél szélesebb jogokat adott volna, a republikánus többségű képviselőház nem szavazta meg. A döntésnél Obama és csapata nyilván a közelgő választást is észben tartotta: az egyre növekvő hispán kisebbség megnyerése kulcskérdés mindkét fél számára. A rendelkezés minden bizonnyal alaposan meg fogja nehezíteni Mitt Romney dolgát, aki ezen népcsoport körében egyébként is több mint 30 százalékkal kullog az elnök mögött.

(The New York Times, nytimes.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása