Pénzzel támogatnák a hazatérni kívánó bűnözőket

Keresztes Lajos, 2012. április 11., szerda 14:51
A konzervatív zürichi napilapban Annegret Mathari Genf szükségmegoldáshoz nyúl a kisebb bűncselekményeket elkövető bevándorlók ellen címmel közöl helyszíni tudósítást.

Genf kanton 4000 frank támogatást ígér azoknak a Maghreb-országokból (Tunézia, Algéria, Marokkó) érkező, visszaeső, kis értékű bűncselekményt elkövető bevándorlóknak, akik hajlandók hazatérni. „Egy szükségmegoldásról van szó, amíg életbe nem lépnek a kitoloncolási megállapodások ezekkel az országokkal. Ez a lépés elkerülhetetlen a börtönök túlzsúfoltsága miatt” – nyilatkozta Isabel Rochat (FDP), Genf kanton rendőrminisztere a Nyugat-Svájci Rádiónak.

A Maghreb-terv nevet viselő akció szerint a jogellenesen ott tartózkodó, kis értékű bűncselekményeket visszaesőként elkövető bevándorlókat „elküldenék az említett régióból”. Elsősorban az Algériából érkezettek kaphatnak legfeljebb 4000 svájci frank támogatást az otthoni élet újrakezdéséhez. Ezt az összeget két részletben biztosítanák a hazatelepülőknek.

A jelöltek a kiutazáskor fejenként 1000 frankot kapnak, így hazatérve felvehetik a kapcsolatot egy nem kormányzati szervvel, amely segít egy kisvállalkozás felépítésében. Ezen a szervezeten keresztül további 3000 frankot kaphatnak. Rochat szerint már van 300-350 jelölt. Ennek a számnak a felét a genfi kantonban kisebb bűncselekményeket elkövetők, elsősorban zsebtolvajok teszik ki. Többségük már évek óta illegálisan tartózkodik Genfben. Azokat a személyeket, akik az „arab tavasz” alatt érkeztek a területre, nem érinti az intézkedés.

A cél, hogy ezek a büntetésüket már letöltött visszaeső bűnözők eltűnjenek Genfből és ezzel egy biztonsági probléma megoldódjon. A Maghreb-terv lehetővé teszi számukra, hogy felemelt fejjel távozzanak és egy képzési tervbe bekapcsolódva térjenek haza – fogalmazott Laurent Paoliello, a genfi rendőrség szóvivője.

A Maghreb-országokkal – kivéve Tunéziával – nem kötöttek befogadási megállapodást a svájciak. Ezért azokat a személyeket, akiknek nincsenek papírjai, nem lehet hazatérésre kényszeríteni. A tervet elsősorban 20-30 éves férfiaknak szánják, akiknek egy szakmai tervet kell készíteniük és a valós identitásukat ujjlenyomatukkal igazolniuk. Ezzel a genfi hatóságok szerint lehetetlenné válik titkos visszatérésük Európába.

A Maghreb-terv 2011 augusztusában indult. Eddig 10 személy állt elő vállalkozási javaslatával: például taxizással, mosodával, vagy éppen egy pékséggel kapcsolatban. Az eddigi érdeklődők 240 000 frank hazatérési támogatást kaptak. A projektet lefoglalt drogpénzekből finanszírozzák.

A Maghreb-tervet a többség kedvezően fogadta. Pierre Weiss, a kantontanács FDP-s képviselője szívesebben látna egy visszafogadási egyezményt Algériával, azonban vállalhatónak tartja ezt az elképzelést is, mert olcsóbb, mint a bűnözők letartóztatása, és így Svájc hozzájut az érintettek személyazonosságához. Romand de Sainte Marie, a genfi szocialisták elnöke is kívánatosnak tartja az egyezmény megkötését, de a Maghreb-terv is egyfajta megoldást jelenthet szerinte. Emilie Flamand, a Zöldek vezetője is jó ötletnek tartja az elgondolást. Yves Nidegger, a Svájci Néppárt politikusa viszont naivnak nevezte a bűncselekményeket elkövetők megjutalmazását.

A külügyi tárca folyamatosan kapcsolatban áll az algériai hatóságokkal, hogy a jegyzőkönyveket mielőbb aláírhassák.

Algéria a kölcsönösség alapján viszonyul a kérdéshez és nem kívánja, hogy nyugati országok diktáljanak ebben a kérdésben – mondja egy megfigyelő. Ez a Maghreb-ország eddig még egyetlen európai országgal sem volt hajlandó aláírni ilyen megállapodást.

Neue Zürcher Zeitung (nzz.ch)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása