Sajnálja, de nem tudja, hová lett az egymilliárd dollár

Kovács N. László, 2011. december 9., péntek 10:54, frissítve: péntek 10:54
Bocsánatot kért, sajnálkozott, de kifejtette, fogalma sincs az eltűnt pénz hollétéről – nagyjából így lehetne összefoglalni John Corzine, a nemrég csődbe ment MF Global brókercég egykori vezetőjének véleményét. Mint ismert, a november elején bezáró vállalat utolsó napjaiban mintegy egymilliárd dollár tűnt el az ügyfelek pénzéből – az óriási összeg azóta sincs meg.

A gyanú szerint az MF Global utolsó napjaiban az ügyfelei megtakarításait felhasználva igyekezett eleget tenni fizetési kötelességeinek. Ez a törvények súlyos megsértését jelentené, a cég forrásait és az ügyfelek pénzét ugyanis szigorúan külön kell választani. A hiányzó összeget szövetségi szabályozó szervek és az FBI is keresi.

Ebben az ügyben idézték be a Képviselőház vizsgálóbizottsága elé Corzine-t. Az egykori demokrata szenátor és kormányzó most szerényebben érkezett Washingtonba, dörzsöltségét azonban nem hagyta otthon. Vallomását bocsánatkéréssel kezdte a megkárosított ügyfelek felé, és elmondta, „megdöbbent”, amikor tudomást szerzett a hiányzó pénzről – a bizottságnak azonban nem tud segíteni, mivel neki sincs több ötlete, hogy hová tűnhetett az összeg. „Én semmilyen szabályt nem akartam megszegni – fogalmazott. – Én sosem engedélyeztem szándékosan elválasztott összegek átutalását.” Nem szándékosan azonban megtehette – magyarázta –, hiszen lehetséges, hogy egyik alkalmazottja félreértette szavait a cég utolsó napjainak „káoszában”.

Némileg gyanús ugyanakkor, hogy Corzine utolsó hónapjaiban a cégnél éppen az ügyfelek pénzének felhasználását tiltó rendelkezések gyengítéséért lobbizott a piaci felügyeleti szervnél (Commodity Futures Trading Commission). A szabályozó szervek és a pénzintézetek összefonódását jól mutatja, hogy Corzine-nak egyik korábbi, a Goldman Sachsnál dolgozó alkalmazottját, Gary Genslert kellett meggyőznie igazáról. Az egykori szenátort egyelőre nem vádolják semmivel – a bizottságban ülő politikusok ezzel nem voltak megelégedve. „Úgy látszik, senki sem tanult a múltból: a Wall Street továbbra is ugyanúgy működik, mintha 2008 nem történt volna meg” – fogalmazott az egyik demokrata képviselő.

(The New York Times, nytimes.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása