"Sosem bíztak még ennyire kevesen a bankokban"

Kovács N. László, 2012. augusztus 18., szombat 21:38
Kemény hangon kritizálja az egész bankvilágot, de a brit pénzügyi hatóságokat is a Libor-botrány vizsgálatára hivatott bizottság első jelentése.

Ismert, a Barclays (és vélhetően még számos más bank) éveken át meghamisította a Libor nevű bankközi kamatlábat, megkárosítva számtalan hitelfelvevőt. A pénzintézetet korábban sosem látott, 290 millió fontos büntetéssel sújtották, a brit pénzügyminisztérium pedig vizsgálóbizottságot állított fel, mely a botrány körülményeit hivatott feltárni. A meghallgatások befejeződtek, a bizottság pedig közreadta első jelentését, „A Libor-botrány: első tapasztalatok” címmel, melyben nem fukarkodik a bankvilág és az ügy főszereplőinek éles kritikájával.

A bizottság leginkább Bob Diamond egykori Barclays-vezér szerepléséről mond elítélő véleményt. Vallomásából „hiányzott az őszinteség”, csak az „általa kiválasztott témákról volt hajlandó beszélni”, és az általa leírt eseménysorozat „egyszerűen elképzelhetetlen”. „A parlament és a kormány ennél jóval többet várt volna egy ilyen pozíciójú személytől” – fogalmaz a jelentés. Nem járt sokkal jobban Jerry del Missier sem, aki beismerte ugyan, hogy ő adott utasítást a Libor-ráta meghamisítására, de azt állította, ezt csak azért tette, mert úgy vélte, a Bank of England parancsára cselekszik. „Ez a vallomás sem meggyőző, hiszen Mr. Del Missiernek tudnia kellett, hogy az ilyen akciók törvénybe ütköznek” – szól az ítélet. Sir Mervyn King pedig még azt sem értette, miért volt elég aprócska hamisítás is ahhoz, hogy a bankok óriási nyereségre tegyenek szert – emeli ki a dokumentum a Bank of England első emberének hozzá nem értését.

Mindez azonban csak a személyes felelősség kérdésköre. A jelentés leszögezi, a Barclays vezetősége éveken át megdöbbentően rosszul működött, amit az is mutat, hogy a csalásra csak ilyen későn reagáltak. Nem végzett megfelelő munkát, sőt „kudarcot vallott” a pénzintézetek felügyeletét ellátó FSA, mivel évekig nem volt hajlandó kivizsgálni a hamisításról keringő pletykákat, de a Bank of England is „naiv, tehetetlen” szereplőként mutatkozik meg a jelentésben. A bizottság elnöke szerint az egész ügy megmagyarázza, miért van „történelmi mélyponton a bankok megítélése és az emberek bizalma irántuk”. A konzervatív Andrew Tyrie szerint „sürgős változásokra van szükség mind a pénzintézetek irányításában, mind a törvényi szabályozásban”, hogy helyreállhasson az egyensúly.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása