Többet is fizetne a kaszinómogul, hogy Obama veszítsen

Kovács N. László, 2012. június 14., csütörtök 13:28
10 millió dollárral támogatja Mitt Romney megválasztását Sheldon Adelson Las Vegas-i milliárdos.

A kaszinómogul vagyona a hírek szerint a 25 milliárd dollárt is eléri, van tehát miből adakoznia – egy korábbi interjú során arról beszélt, akár 100 milliót is hajlandó elkölteni erre a választásra, mert mindenképpen szeretné, hogy Barack Obamát ne válasszák újra. Adelson ekkor még az azóta megbukott Newt Gingrichet támogatta – gyakorlatilag ő finanszírozta az egykori házelnök egyébként döcögő kampányát. A milliárdos és családja mintegy 20 millió dollárral támogatta a hozzá közelálló Super PAC-et, a Winning Our Future-t, kifejezetten harcos támadások sorát finanszírozva az akkor még csak jelöltaspiráns Mitt Romney ellen.

Romney azonban megszerezte a republikánus elnökjelöltséget, Gingrich pedig kihullott a versenyből. Az egykori kormányzó és a milliárdos a hírek szerint május végén találkozott Adelson egyik hoteljében. A megbeszélésen félretették korábbi nézeteltéréseiket, és a kaszinómogul nyolc számjegyű összegről tett ígéretet – melyet most be is váltott: a Romney-t támogató „Restore Our Future” nevű Super PAC számlájára 10 millió dollár érkezett Adelsontól. A milliárdos tehát immár több mint 30 millió dollárral szállt be a politikai küzdelembe – ezzel abszolút az övé az elsőség, a második helyezett, a szintén konzervatív texasi Harold C. Simmons is csupán feleennyi felajánlással büszkélkedhet.

Barack Obamát ugyanakkor nehéz helyzetbe hozta a Super PAC-ek előretörése. Ezek a szervezetek a szokásos 2500 dolláros limit nélkül fogadhatnak el felajánlásokat bárkitől, ami az elnök szerint túlságosan is a pénzemberek kezébe adja a választásokat. Obama aztán később elismerte saját Super PAC-jét, a kései start és a liberálisok ellenérzései azonban megakadályozzák, hogy olyan pénzek folyjanak be hozzá, mint vetélytársához. Legnagyobb támogatója eddig Jeffrey Katzenberg hollywoodi stúdióvezér, de ő is „csupán” 2 millió dollárral szállt be az elnök újraválasztási kampányába.

The New York Times (nytimes.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása