Új ötletei vannak a volt kancellárnak

Keresztes Lajos, 2012. április 6., péntek 14:42
A düsseldorfi gazdasági napilapban Gabor Steingart és Sven Afhüppe Gerhard Schröder Agenda 2030-ot javasol Németországnak címmel készítettek interjút a volt szociáldemokrata kancellárral.

Gerhard Schröder elmondta, mivel szereti a kihívásokat, ezért szívesen lenne – Európa legnagyobb válsága idején – újra kancellár. Azonban most nem foglalkozik a kérdéssel, mert tudja, a karrierje egyszer és mindenkorra véget ért.

Meggyőződése, hogy a decemberi EU-csúcson a helyes lépéseket tették az euró megmentése érdekében. Az ott elfogadott döntések megteremtették a mélyebb európai integráció alapjait, amiből előléphet Európa ama politikai uniója, ami az ő kancellársága idején még nem volt lehetséges. Az országoknak ehhez le kell mondaniuk nemzeti szuverenitásuk egy részéről, így Európa erőt és stabilitást nyerhet.

Megelégedéssel látja, hogy a CDU és az FDP feladta ellenállását az európai gazdasági kormányzással szemben, amit a német szocdemek már régóta követelnek. Első lépésként egy európai pénzügyminisztert is el tud képzelni.

A válság kezdetén tévesen azt hitték, hogy néhány milliárd hitellel megoldható a görög válság anélkül, hogy más országok is „megfertőződnének”, de minden másként lett. A helyzetet tovább bonyolította, hogy az európai partnerek elvárják Németország szolidaritását, mert senki sem profitált annyit az euróból, mint a szövetségi köztársaság. Ennek a gazdasági előnynek viszont megvan a politikai ára. Schröder szerint az vethető a berlini kormány szemére, hogy túl sokáig megtagadta Athéntól a teljes szolidaritását.

Sokáig próbálta Németország elkerülni a kifizetéseket, pedig világos volt, valakinek rendbe kell hoznia egyes euróövezeti tagállamok hibáit. Fontos, hogy a mostani és a korábbi Európai Központi Bank (EKB) elnökök politikája a helyes eredményhez vezetett és az euróválság enyhült. Az EKB gyors cselekvése megakadályozta az euróövezet széthullását.

A szükséges takarékossági lépések hatalmas vásárlóerőt vontak el Görögországtól. Athén képtelen saját erejéből növekedni. Ezért kellett segítségül hívni az európai alapokat, hiszen a növekedés nem lehetséges strukturális reformok nélkül. Az ország kénytelen megküzdeni a magas munkanélküliség következményeivel. A volt kancellár elsősorban a görög mezőgazdasági támogatásokat csökkentené, ezzel szemben a jövőorientált befektetéseket támogatná.

A volt kancellár szerint a francia szocialista elnökjelölt ezen a téren jó javaslatokkal állt elő. Schrödert viszont kevéssé győzte meg Francois Holland hetvenöt százalékos adókövetelése.

Az egykori SPD-elnök máig helyesnek tartja a munkanélküli és a szociális ellátás összevonását, még akkor is, ha eleinte ez lényegesen drágább megoldás volt.

Schröder elmondta, hogy feltétlenül szükség lenne egy Agenda 2030-ra, ami felkészítené a német társadalmat a legfontosabb kihívásokra például a társadalom öregedésére. Szükséges a foglalkoztatottak arányának emelése, de aggodalommal figyeli a nyugdíjkorhatár csökkentésére vonatkozó javaslatokat, viszont a 67 éves nyugdíjkorhatár bevezetése helyes lépés volt. Úgy vélte, a demográfiai probléma csak a külföldiek integrációjának masszív támogatásával és tudatos bevándorlási politikával kezelhető. Javítani kell a család és a munkahely összeegyeztethetőségén, ennek lehetne része a cégek vezetésében a törvényileg előírt női kvóta bevezetése is.

Handelsblatt (handelsblatt.com)

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása